Zij werken in opleidingen

Els Van Aerschot
door
marketing
Leestijd 2 min.

32, zaakvoerster bij TinC

Wat is je job?

“Ik richtte acht jaar geleden mijn opleidingsinstituut TinC op. We geven B2B taalopleidingen aan arbeiders, bedienden en C-levels. Mijn taak is vooral overleggen met klanten en prospecten. Zo stuur ik niet zomaar offertes, maar ga ik eerst luisteren naar de noden.”

Wat vind je er leuk aan?

“Ik hou vooral van advies geven, zodat we een concreet resultaat kunnen bereiken via de taalopleidingen. Verder adviseer ik om teams niet samen met hun chef op te leiden, omdat dan iedereen open en in vertrouwen kan spreken. Dit lukt niet als de chef mee aan tafel zit.”

Wat is opmerkelijk?

“Het valt me op dat communicatie belangrijker is geworden dan de pure taalvaardigheden. Het is veel belangrijker om vandaag te weten hoe je op een bepaalde klacht moet reageren, of je twee of drie kussen moet geven in Frankrijk, hoe je beter met een klant omgaat...”


Isabelle Duculot

46, lesgever, coach in management en persoonlijke ontwikkeling, bij IDK Formations

Wat is je job?

“Ik geef opleidingen aan managers, coach mensen in hun persoonlijke ontwikkeling en begeleid mensen in outplacement. Dit doe ik nu zeven jaar als zelfstandige, met tools die zo eenvoudig en praktisch mogelijk zijn.”

Wat vind je er leuk aan?

“Mensen beseffen vaak niet dat ze uniek zijn, welke sterktes en talenten ze hebben. Ik vind het heel fijn om hen te helpen deze te leren kennen en in te zetten. Zo vinden we allemaal onze plaats in deze wereld, met een job die ons op ons lijf is geschreven.”

Wat is opmerkelijk?

“Ik blijf me erover verbazen dat bedrijven weinig tijd besteden aan het menselijke aspect. De focus ligt te eenzijdig op de resultaten die behaald moeten worden, en de fouten die gemaakt worden. Daarom leer ik managers hun mensen ondersteunen, motiveren en feliciteren.”


Marino Moenaert

45, wijnbouwer en docent/trainer bij PCLT

Wat is je job?

“Ik ben wijnbouwer met 6.000 wijnstokken op anderhalve hectare. Vooral wanneer het rustiger is in de winter combineer ik dit met lesgeven over tuinbouwmachines aan PCLT. Hier benadruk ik hoe belangrijk het is om veilig en ergonomisch te werken.”

Wat vind je er leuk aan?

“Overlaatst zei een jonge cursist me dat hij van mij op één dag meer had geleerd dan tijdens zijn twee jaar op een hogeschool. Dat is fijn om te horen. Ik laat hen dan ook niet alleen luisteren in de les. Nee, ze moeten actief nadenken, meewerken en oefenen in de praktijk.”

Wat is opmerkelijk?

“Ik ben verwonderd als ik tuinaannemers zie zonder oorkleppen. Gehoorschade treedt al op vanaf 85 dB. Tijdens mijn opleiding laat ik op een decibelmeter zien hoe snel die limiet bereikt is. Ook belangrijk is je rug minder te belasten, zeker nu we langer moeten werken.”