Italiaanse premier treedt af

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft zijn ontslag ingediend. Hij deed dat na een duidelijk nederlaag in een door hem georganiseerd referendum.
door
Belga
Leestijd 2 min.

Het referendum waarvoor de Italianen naar de stembus trokken ging over een hervorming van de Italiaanse senaat, maar het werd door zijn politieke tegenstanders omgevormd in een referendum voor of tegen Renzi (foto). De premier had zelf ook al aangekondigd dat hij zou opstappen als het nee-kamp het zou halen.

Uiteindelijk stemde 59,1% tegen, terwijl slechts 40,9% voor stemde. De peilingen hadden een zege voor ‘nee' voorspeld, maar in geen enkele peiling was de marge zo groot. Meer dan 65% van de stemgerechtigden liet zijn stem horen.

President Sergio Mattarella heeft aan Renzi gevraagd om in functie te blijven tot de begroting van 2017 is goedgekeurd door het parlement. Mogelijk gebeurt dat al later deze week. De kans is groot dat de president daarna zal proberen een nieuwe regering op de been te brengen. De oppositiepartijen Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging (M5S) van Beppe Grillo vragen om meteen verkiezingen te organiseren. Volgens hen is een hervorming van de kieswetgeving niet aan de orde.

«Kans op verandering»

«Het 'neen' heeft gewonnen», aldus Renzi, die sprak van een «helder en duidelijk» resultaat. «Als je verliest, kan je niet doen alsof er niets gebeurd is. Mijn ervaring als regeringsleider stopt hier», aldus de premier, die toevoegde dat hij er niet in geslaagd is de Italianen te overtuigen over zijn hervorming. «We hebben het geprobeerd. We hebben de Italianen een mogelijkheid gegeven, een kans op verandering. Het was een gemakkelijke en duidelijke kans, maar het is ons niet gelukt», aldus Renzi. «Ik vind het jammer, maar ik vertrek zonder berouw.»

Banken

De Europese beurzen hadden niet te lijden onder het Italiaanse ‘nee'. Wel ging de Italiaanse tienjaarsrente op overheidspapier duidelijk hoger. Er dreigt bovendien een crisis in Italië. Aangezien dat de derde grootste economie is in de eurozone, heeft dat ook een impact op de rest van de Europese Unie. Italië kampt met een torenhoge staatsschuld en heeft grote problemen in de bankensector. Met name de derde bank, de Banco Monte dei Paschi, heeft dringend hulp nodig. Een regeringscrisis maakt de situatie er niet eenvoudiger op.