Tijdelijke brug van duizend ton met succes over Albertkanaal in Heusden-Zolder gelegd

door
Belga
Leestijd 2 min.

Over het Albertkanaal aan de E314 in Heusden-Zolder is zondag een tijdelijke brug gelegd. Dat is nodig omdat alle bruggen over het Albertkanaal stelselmatig verhoogd worden om de binnenvaart als transportwijze te versterken. Dat werd zondag duidelijk tijdens een persmoment van nv De Scheepvaart in Heusden-Zolder. Na meerdere uren van precisiewerk ligt de tijdelijke brug van bijna duizend ton en 123 meter lang op zijn plaats, vlak naast de huidige E314-brug die vanaf volgend jaar verhoogd wordt. Nu de brug op zijn plaats ligt, moeten de aansluitingen vanop de E314 nog aangelegd worden, in februari 2017 moet de tijdelijke brug gebruiksklaar zijn. Vanaf dan kunnen de werkzaamheden aan de huidige E314-brug beginnen.

"De huidige brug wordt vanaf volgend jaar opgevijzeld tot een doorvaarhoogte van 9,10 meter, dat wil zeggen dat de huidige brug met 1,6 meter verhoogd wordt", zegt voorzitter van nv De Scheepvaart Frieda Brepoels. "De verhoging van de bruggen maakt binnenvaart met vier lagen containers mogelijk op het Albertkanaal. Dat is nodig, want we zien een enorme groei van de containerbinnenvaart."

Het Albertkanaal is een belangrijke hinterlandverbinding naar de haven van Antwerpen. Jaarlijks wordt er 40 miljoen ton aan goederen vervoerd over de waterweg. "Dat betekent dat daardoor 2 miljoen vrachtwagens per jaar minder over onze wegen rijden, dat zijn er achtduizend per dag", aldus Brepoels.

In het voorjaar van 2018 moet de huidige brug verhoogd zijn en kan de tijdelijke brug 100 meter verder naast een andere brug geplaatst worden, zodat ook die verhoogd kan worden naar de doorvaarhoogte van 9,10 meter. De E314-brug in Heusden-Zolder is de dertigste brug over het Albertkanaal die verhoogd wordt, in totaal moeten 62 bruggen hoger gelegd worden.

bron: Belga