Maggie De Block dondert naar beneden in populariteitspoll RTBF-La Libre

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens een nieuwe peiling die uitgevoerd werd in opdracht van de Franstalige openbare omroep RTBF en de krant La Libre Belgique is de populariteit van Maggie De Block (Open Vld) tanende. In Vlaanderen moet ze nipt de duimen leggen voor Kris Peeters (CD&V), maar vooral in Brussel en Wallonië gaan haar waarderingscijfers diep in het rood. Op de vraag 'Wie zou u de komende maanden een belangrijke rol willen zien spelen?', gaf een jaar geleden nog 35 procent van de Vlamingen Maggie De Block als antwoord. Ook in september was de federale minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken nog steeds de populairste politica/politicus in Vlaanderen. Haar naam werd door 34 procent van de respondenten opgegeven.

In de jongste peiling van de RTBF en La Libre, uitgevoerd tussen 24 en 28 november, moet De Block 5 procentpunten inleveren. Met 29 procent is ze net niet meer de populairste en moet ze CD&V-vicepremier Kris Peeters laten voorgaan. Hij haalt eveneens 29 procent (+2). N-VA-voorzitter Bart De Wever (26 pct), premier Charles Michel (24 pct), N-VA-staatssecretaris Theo Francken (23 pct), N-VA-vicepremier Jan Jambon (23 pct) en Open Vld-vicepremier Alexander De Croo (16 pct) volgen.

In Brussel en Wallonië moet De Block veel meer aan populariteit inboeten. In het hoofdstedelijk gewest levert ze 13 procentpunten in en komt ze uit op 23 procent. Daarmee zakt ze van de eerste naar de vijfde plaats, achter Michel (30 pct), Jambon (24 pct), MR-vicepremier Didier Reynders (24) en Olivier Maingain van DéFI (23 pct).

De Block verliest in Wallonië 15 procentpunten en wordt daar vierde met 21 procent. Ten zuiden van de taalgrens is PS-voorzitter Elio Di Rupo (34 pct) opnieuw de populairste, voor Michel (22 pct) en Kamerlid en nationaal woordvoerder van PVDA Raoul Hedebouw (21 pct). Die laatste was in september nog de op zes na populairste met 16 procent.

De peiling werd door het bureau Dedicated via het internet uitgevoerd bij een representatief staal van 2.813 Belgische kiezers, luidt het. 1.007 Vlamingen werden bevraagd, 914 Brusselaars en 892 Walen. De foutenmarge bedraagt 3,2 procent voor de drie gewesten en 1,8 procent voor het hele land.

bron: Belga