Jupiler Pro League - Ref Gumienny legt derby Charleroi-Standard definitief stil na ongeregeldheden

De Waalse derby op de zeventiende speeldag in de Jupiler Pro League van zondagavond tussen Charleroi en Standard is definitief stilgelegd na 68 minuten. Scheidsrechter Serge Gumienny besliste om de partij stop te zetten nadat er vanuit beide supportersvakken met voorwerpen gegooid werd. Standard leidde op dat moment met 1-3, het is nog niet duidelijk wat de Belgische Voetbalbond zal beslissen over de partij. De Carolo's hadden donderdag Anderlecht na strafschoppen uit de kwartfinales van de Croky Cup gehouden en begonnen met veel vertrouwen aan de partij tegen de buren uit Luik. Dat resulteerde na twaalf minuten in de openingstreffer: Fall zette zich goed door op rechts, Djamel Bakar trapte diens voorzet aan de tweede paal tegen de touwen (1-0).

De Rouches reageerden en elf minuten later hingen de bordjes al in evenwicht: Edmilson met de actie en de voorzet, Orlando Sa kopte de 1-1 in doel. Standard had bloed geroken en twee minuten later devieerde Belfodil het leer tegen de lat.

Meteen na rust was het wel raak voor Belfodil, zes minuten na de pauze krulde hij een vrije trap heerlijk in de bovenhoek. Nog eens zes minuten later verlengde Belfodil een inworp tot bij Orlando Sa en die trapte zijn tweede van de avond voorbij Penneteau: 1-3 na 57 minuten.

Meteen na de 1-3 (en eigenlijk ook al na de 1-2) achtten enkele supporters van Standard hun moment gekomen. Ze bestookten Penneteau met tal van aanstekers en er ontplofte ook een bommetje in de buurt van de Charleroi-goalie. Ref Gumienny stuurde alle spelers naar binnen en legde het duel stil, Standard-coach Jankovic en spelers Trebel en Goreux probeerde de Luikse heethoofden in te tomen.

Na een kort oponthoud werd de partij hervat maar even later ging het opnieuw mis, ditmaal aan de overkant. Standard-doelman Hubert kreeg eerst een drinkbekertje tegen zijn nek en daarna ontplofte er een bommetje in zijn buurt. Gumienny was het beu en floot de wedstrijd af. Het is nu aan het Sportcomité van de KBVB om over de uitkomst van de steeds vurige derby te oordelen.

Eerder zondag smeerde Anderlecht Kortrijk zijn eerste thuisnederlaag van het seizoen aan, Paars-Wit haalde het met 1-3. Zondagavond sluiten Racing Genk en Lokeren de zeventiende speeldag nog af met hun duel in de Luminus Arena.