Gegevensbank van politie voortaan beschikbaar voor Dienst Vreemdelingenzaken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Medewerkers van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) hebben toegang gekregen tot de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG), de centrale databank van de politie. De eerste consultaties hebben de voorbije week plaatsgevonden, zo heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zondag bekendgemaakt op zijn blog. De maatregel moet het voor DVZ eenvoudiger maken om na te gaan of iemand een gevaar vormt voor de openbare orde of nationale veiligheid. De Algemene Nationale Gegevensbank bevat alle processen-verbaal die door de politie worden opgesteld. DVZ had tot nu toe geen rechtstreekse toegang tot die gegevensbank. Wanneer bij analyse van het dossier van een vreemdeling sterke aanwijzingen bestonden dat de betrokkene bekend was bij de politie, kon men wel de politiediensten contacteren. Maar die werkwijze was omslachtig en niet waterdicht.

Om daaraan te verhelpen werd in juli 2015 beslist om de databank ook open te stellen voor DVZ. Intussen hebben de eerste consultaties ook plaatsgevonden. Voorlopig kunnen drie personeelsleden van DVZ de databank raadplegen, maar na een evaluatie kan de toegang nog worden uitgebreid naar andere medewerkers.

"De eerste bevragingen hebben al zeer interessante resultaten opgeleverd", zo stelt Francken op zijn blog. "Zoals een vreemdelinge die gekend was in de ANG met meerdere gerechtelijke hits (diefstallen, schriftvervalsingen en bendevorming). Slechts van 1 feit was de Dienst Vreemdelingenzaken op de hoogte. Voor mij is daarmee het nut van de rechtstreekse bevraging van ANG door de DVZ reeds bewezen."

Volgens Francken is DVZ de eerste niet-politiedienst die toegang krijgt tot de databank.

bron: Belga