Charleroi-Standard stopgezet - Waalse derby kent incidentrijke geschiedenis

door
Belga
Leestijd 2 min.

De competitiematch tussen Sporting Charleroi en Standard Luik op de zeventiende speeldag in de Jupiler Pro League werd zondag na incidenten met supporters bij een 1-3 stand vroegtijdig beëindigd door scheidsrechter Serge Gumienny. Die oordeelde dat de veiligheid van de spelers in gevaar was. De voorbije jaren laaiden de gemoederen tijdens de Waalse derby wel vaker hoog op. Op de vierde speeldag van het lopende seizoen staken Charleroi-supporters op Sclessin Bengaals vuur af in het bezoekersvak. Een vuurpijl werd toen zelfs in de supporterstribunes van de Luikenaars gegooid. Het leverde de Carolo's een boete van 500 euro op.

Vorig seizoen werd de wedstrijd Charleroi-Standard (2-3) op 25 oktober 2015 bij een 2-1 stand tijdelijk stilgelegd door scheidsrechter Luc Wouters nadat de zoveelste vuurpijl op het speelveld was gegooid. De partij was ook al later van start gegaan omdat er door het afsteken van Bengaals vuur heel wat rook hing in het Stade du Pays. Na de match bekogelden Charleroi-supporters de toenmalige kapitein van Standard, Jelle Van Damme, met aanstekers en flesjes. Door de ongeregeldheden moest Standard na een juridische slijtageslag een wedstrijd achter gesloten deuren spelen.

Op 25 april 2015 ontrolden Charleroi-supporters voor de thuismatch tegen de Waalse rivaal een spandoek met de tekst "'Ultras islamistes, les seuls à décapiter, c'est vous' (Ultras islamisten, die enigen die moeten worden onthoofd, zijn jullie)", referend naar het spandoek van de Standard-supporters tegen voormalig Anderlecht-middenvelder Steven Defour eerder dat seizoen, waarbij de speler onthoofd werd afgebeeld.

Op 7 december 2012 verstoorde de Zebra-aanhang de Waalse derby door vuurpijlen en zitjes op het veld te gooien, iets wat de club een voorwaardelijke sanctie van één duel achter gesloten deuren opleverde. Ook op 12 maart 2011 werd Mambourg door Bengaals vuur gehuld in een rookwolk, toen afgestoken door Luikse supporters.

bron: Belga