Schrijver Paul de Wispelaere is overleden

Auteur Paul de Wispelaere is overleden na een lang ziekteproces. Dat meldt zijn echtgenote en wordt bevestigd door het gemeentebestuur van Maldegem.
door
Ruth
Leestijd 1 min.

De Wispelaere gold als één van de meest prominente auteurs van zijn generatie. Hij is 88 jaar geworden.

De schrijver was criticus en publiceerde essays en romans. In 1998 ontving hij de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste onderscheiding in het Nederlandse taalgebied. "Een referentiepunt voor vele generaties schrijvers en critici in Nederland en Vlaanderen", schreef de jury toen over zijn werk.

De schrijver werd geboren in Brugge in 1928. De doctor in de letteren en wijsbegeerte was jarenlang hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen. Naast romanschrijver, essayist en criticus was hij ook hoofdredacteur van het Nieuw Vlaamse Tijdschrift en redacteur van het Nieuw Wereldtijdschrift. Ook was hij bestuurder van het Louis Paul Boon-Genootschap.

Bekende werken zijn 'Tussen tuin en wereld' (1979), 'Het verkoolde alfabet' (1992), en de essaybundels 'Het Perzische tapijt' (1966) en 'De broek van Sartre' (1987).