Presidentsverkiezingen Gambia - Jammeh erkent nederlaag en feliciteert Barrow

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Gambiaanse president Yahya Jammeh, die het land 22 jaar lang regeerde met ijzeren vuist, heeft vrijdagavond in een televisietoespraak zijn nederlaag erkend bij de presidentsverkiezing en winnaar Adama Barrow gefeliciteerd. "Jullie, de Gambianen, hebben besloten dat ik op pensioen moet gaan. Jullie hebben op iemand anders gestemd om het land te regeren. Het is ons land, en ik wens jullie het beste", aldus de 51-jarige Jammeh. "Ik kwam aan de macht op een vrijdag, op 22 december 1994 en vandaag, op 2 december 2016, hebben jullie beslist om me weer op de achterbank te zetten. Ik heb altijd zeer duidelijk gezegd dat ik dit land nooit zou regeren zonder jullie mandaat sinds we begonnen zijn" met het electoraal proces, aldus de dictator, die het transparante kiessysteem prees. "Ons systeem is uniek. We hebben beslist om naar de stembussen te gaan, zodat jullie, de Gambianen, konden beslissen wie jullie willen als leider. Jullie hebben duidelijke taal gesproken."

Jammeh feliciteerde ook zijn tegenstander, de 51-jarige zakenman Adama Barrow. "Het is een duidelijke overwinning, want ons systeem zegt dat een simpele en duidelijke meerderheid nodig is om te winnen. Ik wens hem het beste en wens alle Gambianen het beste."

Daarna nam Jammeh, live op de televisie, zijn telefoon en belde naar iemand die hij voorstelde als Barrow en zei: "U bent de verkozen president van Gambia, en ik wens u het beste". Daarop volgde een klaarblijkelijk hartelijk gesprek, al konden de kijkers niet horen wat en of Barrow antwoordde. Jammeh zei al lachend iets over een toekomstige carrière als boer in zijn geboortedorp Kanilai.

Volgens de officiële resultaten kreeg Barrow 45,5 procent van de stemmen, tegenover 36,6 pct voor Jammeh. De derde kandidaat Mama Kandeh haalde 17,8 procent. De opkomst bedroeg 65 procent.

Jammeh heeft nu, volgens de Grondwet, 60 dagen om zijn mandaat neer te leggen en beloofde een vreedzame machtsoverdracht in januari 2017.

De excentrieke Jammeh kwam in 1994 aan de macht na een vreedzame putsch. Hij werd verkozen in 1996 en opnieuw in 2001, 2006 en 2011, en verwierf onder meer bekendheid omdat hij beweerde aids genezen te hebben en ermee dreigde homo's te onthoofden. In een BBC-interview in 2011 zei hij nog dat hij "een miljard jaar" zou regeren.

Oppositiekandidaat Barrow was vijftien jaar geleden nog een bewakingsagent bij een Londense vestiging van de winkelketen Argos. In Gambia werd hij een zakenman, en zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen kreeg de steun van zeven partijen, zo goed als de hele oppositie.

Bron: Belga