KVG voert actie tegen verplichting voor rolstoelgebruikers om De Lijn-bus te reserveren

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Katholieke Vereniging voor Gehandicapten (KVG) voert dit weekend op het Rector De Somerplein in Leuven een ludieke actie tegen de verplichting voor rolstoelgebruikers om minstens 24 uur op voorhand een plaats te reserveren op een bus of tram van De Lijn. Om te visualiseren hoe lang dit duurt breien twee vrijwilligers van de organisatie samen in totaal gedurende 24 uur een sjaal. Met dergelijke ludieke acties die KVG dezer dagen in heel Vlaanderen organiseert, wil de organisatie protesteren tegen de reserveringsverplichting omdat die in de praktijk voor de betrokkenen zeer vervelende gevolgen heeft. Als een rolstoelgebruiker bijvoorbeeld op doktersbezoek gaat en het onderzoek duurt langer dan voorzien, is zijn bus vertrokken als hij aan de halte arriveert.

Het is door deze reserveringsplicht voor rolstoelgebruikers ook onmogelijk om bijvoorbeeld iemand een verrassingsbezoek te brengen of bij mooi terrasjesweer spontaan met iemand af te spreken. KVG vindt dat dergelijke regeling niet meer van deze tijd is. Men wijst in dit verband op de MIVB waar dergelijke verplichting niet bestaat.

Deze verplichting is overigens slechts een van de vele klachten die de KVG al sinds jaar en dag ontvangt van personen met een handicap over de toegankelijkheid van het openbaar bus- en tramvervoer. Andere klachten gaan onder meer over verkeerd aangelegde haltes, erbarmelijk uitgeruste bus- en tramstellen, onvriendelijke dienstverlening en onduidelijke communicatie. "We geven de klachten door aan De Lijn en doen ook suggesties over het hoe beter kan. Maar we merken dat er niets gebeurt met onze tips en klachten", zegt KVG. Voorbeelden als de MIVB in Brussel of openbaarvervoermaatschappijen in het buitenland bewijzen volgens de organisatie dat het veel beter kan.

bron: Belga