Behandeling Rohingya's drijft wig tussen Aung San Suu Kyi en haar Westerse sponsors

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Myanmarese leider Aung San Suu Kyi heeft vrijdag de internationale gemeenschap ervan beschuldigd, onrust te stoken tussen de boeddhisten en de moslims in het noordwesten van haar land. De kritiek op de aanpak door Myanmar van het Rohingya-moslimvolk is Aung, Nobelprijswinnares voor de Vrede toen zij nog een "dissidente" was, in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens haar moet het "begrip" opbrengen voor de "etnische complexiteiten" in Myanmar. Het deportatiebeleid (naar Bangladesh) en de militaire operatie tegen de Rohingya, die door de Myanmarese overheid nog steeds als een soort gastarbeiders worden beschouwd, motiveert Aung door te stellen dat "zij" (de Rohingya-minderheid) als eersten met geweld zijn begonnen.

Aung San is sinds dit voorjaar aan de macht in het jarenlang door een militaire junta bestuurde Myanmar - het voormalige Birma. Haar aanpak van het minderhedenprobleem heeft de tot voor kort als charismatische democrate bejubelde Nobelprijswinnares onder andere de kritiek opgeleverd, aan "etnische zuivering" te doen en zelfs een "genocide" op gang te hebben gezet.

Aung zegt te werken aan "vrede en een nationale verzoening", maar haar stilzwijgen over het probleem van de Rohingya, en haar gebrek aan initiatief om de moslimminderheid te beschermen, verraadt volgens critici dat de kampioene van de mensenrechten meer dan één gezicht heeft.

bron: Belga