Voorzitter Braziliaanse Senaat verdacht van corruptie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Renan Calheiros, de voorzitter van de Braziliaanse Senaat, is door het Hooggerechtshof in verdenking gesteld van verduistering. De beslissing van de rechters voedt de politieke chaos binnen het kabinet van president Michel Temer. Donderdag raakte bovendien bekend dat BTP, grootste bedrijf van Latijns-Amerika, zoals verwacht een akkoord heeft gesloten voor samenwerking met het gerecht rond het Petrobrasschandaal. De rechters stemden met 8 stemmen voor en 3 stemmen tegen om de nummer drie van het land voor de rechter te brengen. Volgens de aanklager zou hij rekeningen hebben vervalst om in 2005 gedurende enkele maanden maandelijks 6.400 Braziliaanse real (1.678 euro) terug te vorderen als uitgaven voor de Senaat, aldus de Amerikaanse krant Wall Street Journal. Hij zou het geld valselijk betaald hebben aan een huurwagenfirma, aldus het nieuwsportaal G1.

Calheiros heeft de beschuldigingen steeds weerlegd. De advocaat van de voorzitter noemde de klachten donderdag in de rechtbank ongegrond en stelde dat de rekeningen wel echt waren. Zijn partij, de centrumrechtse PMDB, verklaarde in een mededeling dat het wettelijke proces nog maar net begonnen is en dat Caheiros nu een kans heeft om zichzelf te verdedigen.

De beslissing van het Hooggerechtshof komt er te midden van de kritiek tegen de administratie van Temer dat die niet hard genoeg zou optreden tegen wetgevers die het corruptieonderzoek Lava Jato (Car Wash) willen beëindigen. In het kader van dat onderzoek, dat onder meer de link tussen politici en het in een corruptieschandaal verwikkelde staatsbedrijf Petrobras onderzoekt, werden al verschillende hooggeplaatste figuren uit de politieke en financiële veroordeeld tot celstraffen.

Ook Calheiri wordt genoemd in dat onderzoek, maar hij ontkent alle betrokkenheid. Hij voerde de afgelopen weken het protest aan van parlementsleden tegen de rechterlijke macht en de onderzoekers van het Petrobrasschandaal.

Donderdag heeft het bedrijf PTB bovendien een akkoord gesloten om samen te werken met het gerecht in het kader van het onderzoek naar het schandaal. Het bedrijf heeft zich geëngageerd om een boete van 6.800 miljard real (1,8 miljard euro) te betalen. De ex-CEO's van het bedrijf Emilio en Marcello Odebrecht staan terecht in de zaak, net als tientallen kaderleden van het bedrijf. Tientallen parlementsleden en hoge functionarissen dreigen via die bekentenissen in het gedrang te komen.

Bron: Belga