Trump president-elect - "Ondernemingen zullen VS niet zonder gevolgen verlaten"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bedrijven zullen hun activiteiten "niet zonder gevolgen" kunnen weghalen uit het land. Dat heeft de Amerikaanse president-elect Donald Trump donderdag verklaard in de fabriek van Carrier in Indianapolis. Trump kon eerder deze week bekomen dat Carrier terugkwam op zijn plan om banen te delokaliseren naar Mexico, en de president-elect hoopt dat hij zo een signaal kan sturen naar andere bedrijven. "Ik wil dat alle andere bedrijven weten dat we zeer goede zaken zullen doen voor hen, er is dus geen reden meer om te vertrekken", aldus Trump. Hij wees op plannen om bedrijfsbelastingen te verlagen van 35 naar 15 procent, om de regels te versoepelen en dreigde met hogere tarieven aan de Amerikaanse grens voor goederen van Amerikaanse bedrijven die buiten het land worden geproduceerd. "Het land verlaten zal erg, erg moeilijk worden", aldus Trump.

Trump kwam ook terug op de aanpassing van de plannen van Carrier. "Jullie hebben jullie plannen herbekeken en nu blijven 1.100 mensen hier", zei hij. Hij lachte ook de kritiek weg van die mensen die het niet presidentieel vonden om zelf druk te zetten bij bedrijfsleiders. "Ze zeggen dat het niet presidentieel is om directeurs van grote bedrijven op te bellen. Ik denk juist dat dat heel presidentieel is, en als dat niet zo is, dan is dat jammer", zei hij.

De beslissing van Carrier kwam er volgens de Amerikaanse media echter niet zo maar. Zo zou het moederbedrijf een belastingverlaging van 7 miljoen dollar (6,6 miljoen euro) beloofd zijn, en er wordt ook gespeculeerd over overheidscontracten. Het Amerikaanse ministerie van Defensie is namelijk een belangrijke klant van het conglomeraat.

Carrier had in februari aangekondigd dat het 1.400 banen zou verhuizen naar Mexico. Trump had tijdens zijn campagne beloofd dat hij al deze banen zou redden.

bron: Belga