Ranieri, Santos en Zidane genomineerd voor 'Coach van het Jaar'

door
Belga
Leestijd 1 min.

Claudio Ranieri, manager van Premier League-kampioen Leicester City, heeft de shortlist met drie genomineerden voor de 'FIFA Coach van het Jaar' gehaald. Hij neemt het op tegen Fernando Santos, die met Portugal het EK 2016 won, en Zinédine Zidane, die Real Madrid de Champions League-trofee bezorgde. Dat heeft de Wereldvoetbalbond vandaag bekendgemaakt. Fernando Santos loodste Portugal vorige zomer op het EK in Frankrijk naar de eerste Europese titel door in de finale het gastland te verslaan. Meer dan een maand eerder had de Italiaan Claudio Ranieri de voetbalwereld met verstomming geslagen door met Leicester City de titel te pakken in de Premier League. De Fransman Zinédine Zidane werd in januari aangesteld als coach bij Real Madrid. Hij bezorgde de Koninklijke de elfde Beker met de Grote Oren. In de finale van de Champions League haalde Real het op strafschoppen van rivaal Atlético.

Bij de vrouwelijke coaches staan de Duitse Silvia Neid, de Amerikaanse Jill Ellis en de Zweedse Pia Sundhage op de shortlist. De andere genomineerden, onder andere die voor beste mannelijke speler, worden later op de dag bekendgemaakt.

De aanvoerders en bondscoaches van alle bij de FIFA aangesloten landen mogen hun stem uitbrengen. Fans en tweehonderd vertegenwoordigers van de media zorgen voor de overige vijftig procent van de stemmen. De winnaar wordt bekendgemaakt op maandag 9 januari op de eerste editie van 'The Best FIFA Football Awards' in het Zwitserse Zürich.

bron: Belga