Football Leaks - "Ronaldo en Mourinho ontweken voor miljoenen aan belastingen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Portugese voetbalvedette Cristiano Ronaldo en Manchester United-coach José Mourinho zouden voor miljoenen euro's belastingen ontweken hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van de European Investigative Collaboration (EIC), een internationale groep onderzoeksjournalisten, die miljoenen documenten toegestuurd kregen van het klokkenluidersplatform Football Leaks. Ronaldo en Mourinho ontkennen de aantijgingen via een persmededeling van hun makelaar Jorge Mendes. Een Portugese klokkenluider met alias 'John' speelde 18,6 miljoen documenten door aan het Duitse dagblad Der Spiegel, die de documenten deelde met de EIC. Twaalf Europese kranten, waaronder Le Soir, spitten de voorbije zeven maanden de gegevens door en zullen de komende drie weken hun bevindingen publiceren in een reeks artikelen. Nog nooit eerder werden zoveel sportgegevens ten grabbel gegooid.

Spilfiguur in het hele onderzoek is de Portugese makelaar Jorge Mendes, die zijn klanten via offshorebedrijven in Ierland, de Britse Maagdeneilanden, Panama en Zwitserland belastingen liet ontwijken op sponsorinkomsten. Zo zou uit het grootschalige onderzoek ook blijken dat Cristiano Ronaldo via twee Ierse bedrijven zijn toekomstige sponsorgelden (74,7 miljoen euro, 2015-2020) naar een schijnonderneming in de Britse Maagdeneilanden genaamd Tollin sluisde. Op de eilandengroep worden geen vennootschapsbelastingen gehoffen. Tollin stortte de bedragen vervolgens op de Zwitserse bankrekeningen van "CR7". Op die manier zou Ronaldo voor zo'n 35 miljoen euro aan belastingen bespaard hebben.

Nog vroeger betaalde hij amper belastingen op beeldrechten uit de periode 2009-2014. Het bedrag zou tot 75 miljoen euro oplopen. Pas op het einde van 2014 zou Ronaldo een klein deel aan de fiscus hebben afgestaan, een aangifte die hij de vijf jaren voordien niet deed. De advocaten van Ronaldo bevestigden aan de EIC dat een onderzoek van de Spaanse fiscus in het dossier tegen de Portugese voetballer nog lopende was.

Behalve Ronaldo komt onder vele andere namen ook die van diens landgenoot José Mourinho aan bod. De "Special One", nu coach van Manchester United, moet 5,8 miljoen euro aan naheffingen en boetes betalen. Net als Ronaldo stalde de ex-trainer van Real Madrid de opbrengsten uit zijn beeldrechten op de Maagdeneilanden. Ook de Duitse international Mesut Özil, de Colombiaan Falcao en de Nederlanders Virgil van Dijk, Bruno Martins Indi, Davy Pröpper en Robin Van Persie worden genoemd in de Football Leaks.

Gestifute, het makelaarsbedrijf van Jorge Mendes waarbij Mourinho en Ronaldo aangesloten zijn, reageerde via een persbericht al op de aantijgingen van de EIC. "Onze klanten zijn niet betrokken in juridische onderzoeken naar fiscale fraude. In maart 2016 waren een aantal Europese ondernemingen in de voetbalwerd slachtoffer van cyberaanvallen, voornamelijke Spaanse bedrijven. Daarop zijn enkele van deze bedrijven naar het Spaanse gerechthof gestapt", schreef Gestifute in een persmededeling.

bron: Belga