WK schaken - Noor Magnus Carlsen verlengt zijn wereldtitel

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Noor Magnus Carlsen heeft woensdag, net op zijn 26e verjaardag, zijn wereldtitel schaken verlengd. In South Street Seaport, New York, versloeg hij zijn Russische uitdager Sergey Karjakin in een rapid tiebreak met 3-1. In twaalf gewone partijen hadden de twee grootmeesters elkaar in evenwicht gehouden. Allebei wonnen ze één partij, de tien andere spelletjes eindigden op remise, goed voor een 6-6 eindstand. De strijd ging daarom woensdag door met vier spelletjes snelschaak van 25 minuten. Daarvan won Carlsen er twee en dwong hij in de twee andere remise af.

In de geschiedenis is een tweekamp om de wereldtitel twee keer eerder beslist in een tiebreak. De Rus Vladimir Kramnik won in 2006 van de Bulgaar Veselin Topalov in het rapid, evenals de Indiër Viswanathan Anand in 2012 van de Israëliër Boris Gelfand.

Carlsen, grootmeester sinds zijn dertiende, werd wereldkampioen toen hij in 2013 Anand versloeg. In 2014 verdedigde hij zijn titel met succes tegen diezelfde Anand. De 26-jarige Karjakin werd uitdager door in maart in Moskou het kandidatentoernooi te winnen.

.

bron: Belga