Zonder maatregelen zullen meer jongeren met hiv besmet raken

Als er geen maatregelen komen, zal het aantal jongeren met hiv wereldwijd tegen 2030 van 250.000 naar 400.000 stijgen. Dat is op te maken uit een rapport dat Unicef gepubliceerd heeft.
door
Lennart
Leestijd 2 min.

1 december is naar jaarlijkse traditie Wereldaidsdag. Vlaams expertisecentrum Sensoa deelt op die dag rode lintjes uit die mensen op truien en T-shirts kunnen spelden om zich solidair te tonen met mensen met hiv.

Naar aanleiding van de Wereldaidsdag komt Unicef met een rapport naar buiten dat niet bepaald vrolijk stemt. In het verslag is te lezen dat als er geen maatregelen getroffen worden, het aantal jongeren met hiv zal stijgen van 250.000 tot 400.000 in 2030. Het VN-kinderrechtenfonds brengt ook een aantal voorstellen naar voren die de negatieve trend kunnen doorbreken.

In 2015 kwamen 41.000 tieners door de ziekte om het leven en het is daarmee een van de grootste doodoorzaken onder jongelui. “Aids is met name dodelijk voor jongeren, omdat ze minder trouw hun medicijnen slikken dan andere leeftijdscategorieën. Ze leven onregelmatiger en zijn seksueel actief”, aldus Jolijn van Haaren, hiv/aids-deskundige bij Unicef Nederland. “Om deze groep effectiever te behandelen en ervoor te zorgen dat ze het virus niet overdragen, is een mix van biomedische, sociale en economische interventies nodig.”

Volgens Unicef is het van groot belang om de kwetsbaarheid van tieners, genderdiscriminatie en seksueel geweld tegen meisjes in hiv preventie centraal te zetten. Dit zou de negatieve evolutie kunnen counteren. “De wereld heeft veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen aids, maar het gevecht is nog lang niet voorbij, vooral niet voor kinderen en tieners,” zegt Unicef-directeur Anthony Lake.