Lonen stijgen in Europa sneller dan prijzen, maar niet zo in België

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de meeste Europese landen stijgen de lonen sneller dan de prijzen, zowel in 2015 als in 2016, zo blijkt woensdag uit een Duitse studie. Dat is echter niet het geval in België. Ons land vormt, samen met Griekenland en Portugal, de enige uitzondering. De studie werd uitgevoerd door de Hans-Böckler-Stiftung, een onderzoeksinstelling die verbonden is aan de Duitse vakbonden. Gemiddeld stegen de lonen in 2015 in de 28 landen van de Europese Unie met 1,4 procent. Dit jaar was er een reële toename met 1,7 pct. Deze evolutie is niet zozeer te danken aan een sterke loonontwikkeling, maar veeleer aan de erg lage inflatie. In elf landen daalden de prijzen zelfs, zogenaamde deflatie.

België vormt een uitzondering, want in 2015 daalden de reële lonen met 0,5 procent. Voor dit jaar gaan de onderzoekers zelfs uit van een daling met 0,9 procent, de sterkste daling van de hele Europese Unie. In nominale termen is er nog sprake van loonopslag (0,1 pct vorig jaar en 0,7 pct dit jaar), maar de relatief hoge inflatie in ons land leidt tot een daling in reële termen.

In onze buurlanden gaan de loontrekkenden er wel op vooruit: in Duitsland stijgen de reële lonen met 2,6 pct in 2015 en 2,2 pct dit jaar, in Frankrijk met respectievelijk 1,1 en 1 procent en in Nederland met 0,2 en 1,4 procent, zo berekenden de onderzoekers.

Als men de evolutie op langere termijn bekijkt, van 2010 tot 2016, is de loonevolutie minder gunstig. In elf EU-landen waaronder België, is er sprake van een reële loondaling. Voor ons land gaat het om -0,2 procent. Landen als Duitsland (+9,6 pct), Frankrijk (+5,4 pct) en Nederland (+1,9 pct) kenden wél een positieve evolutie.

De aanhoudende loonmatiging in Europa is volgens de onderzoekers problematisch, want zonder impuls van de vraag blijven de prijsstijgingen beperkt en de werkloosheid hoog. Wanneer er dan toch banen worden gecreëerd, gaat het bovendien veelal om jobs met lage lonen en lage productiviteit.

bron: Belga