Kristallen Fiets - Eerste Kristallen Fiets voor vrouwen gaat naar Jolien D'hoore

door
Belga
Leestijd 2 min.

Jolien D'hoore heeft woensdag de eerste Kristallen Fiets voor vrouwen gewonnen. De 26-jarige renster pakte op de Olympische Spelen een bronzen medaille in het omnium en dat leverde haar de eerste trofee voor "Wielrenster van het Jaar", uitgereikt door de krant Het Laatste Nieuws, op. De Kristallen Fiets kreeg er door de jaren heen enkele kleine broertjes bij. Zo wordt sinds 1994 de Jongere van het Jaar en sinds 2000 de Teammanager/Ploegleider/Coach van het Jaar verkozen. Inmiddels bepaalt het grote publiek via de website ook al voor de twaalfde keer wie als Helper van het Jaar de Kristallen Zweetdruppel in ontvangst mag nemen. Sinds dit jaar is er ook een Kristallen Fiets voor vrouwen en die ging naar Jolien D'hoore. Ze haalde het met een monsterscore van 844 punten, voor Lotte Kopecky (544) en Sanne Cant (466). Elke Vanhoof kreeg 240 punten, Ann-Sophie Duyck vervolledigde de top vijf met 210 punten.

Bjorg Lambrecht werd verkozen tot Jongere van het Jaar. Met 492 punten bleef hij Eli Iserbyt, die zich in januari tot wereldkampioen veldrijden bij de beloften kroonde, slechts twintig punten voor. Harm Vanhoucke werd derde met 388 punten. De 19-jarige Lambrecht sprintte het voorbije seizoen naar de zilveren medaille op het EK in Plumelec. Hij werd ook derde in de prestigieuze Ronde van Lombardije voor beloften (die Harm Vanhoucke won), won de derde rit in de Vredeskoers en pakte het eindklassement in de Ronde de l'Isard, waar hij ook de openingsrit won. Hij staat bekend als een groot klimtalent.

De prijs van beste ploegleider gaat naar Kevin De Weert die in zijn eerste jaar als bondscoach olympisch goud veroverde met Greg Van Avermaet in Rio, zilveren won op het EK tijdrijden in Plumelec met Victor Campenaerts en brons met Tom Boonen op het WK in het Qatarese Doha. Hij haalde 456 punten, Patrick Lefevere werd tweede met een score van 376, Marc Sergeant is derde met 172 punten.

Iljo Keisse van Etixx - Quick-Step werd door het publiek voor het derde jaar op rij verkozen tot beste helper met ruim een kwart van de stemmen, voor Jens Keukeleire en Jasper Stuyven.

.

bron: Belga