Helft van elektriciteitskabels in Kanaal beschadigd na storm

door
Belga
Leestijd 1 min.

De beheerder van het Britse elektriciteitsnet National Grid is een onderzoek gestart nadat vier van de acht onderzeese elektriciteitskabels tussen Groot-Brittannië en Frankrijk beschadigd werden. Het incident vond plaats op 20 november, tijdens de storm Angus, en zou kunnen zorgen voor een stijging van de elektriciteitsprijzen in Frankrijk deze winter.

"We denken dat de beschadigingen gebeurd zijn door een of meerdere schepen, maar we moeten de besluiten van het onderzoek afwachten", aldus een woordvoerder van National Grid. Vermoed wordt dat de kabels beschadigd werden door een of meerdere ankers.

De maximale capaciteit van de interconnectie Frankrijk-Groot-Brittannië is beperkt tot 1 gigawatt - tegenover 2 gigawatt normaliter. De reparatie van de onderzeese kabels is gepland voor eind februari. Een capaciteit van 2 gigawatt volstaat voor de voorziening van ongeveer 1 miljoen gezinnen.

Het incident werd pas zondag vastgesteld, aangezien tot dan de stroom nooit groter was dan 1 gigawatt. De kabels, die tot drie meter onder de grond liggen, zullen opgegraven moeten worden om hersteld te worden, een operatie die drie maanden tijd in beslag zal nemen.

bron: Belga