Getijdenenergie uit Schelde voorlopig niet rendabel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Technisch kan er energie uit de getijdenwerking in de Schelde opgewekt worden, maar met de huidige technologie is dat economisch nog niet rendabel. Waterwegen en Zeekanaal hoopt op meer onderzoek naar getijdenenergie, zo wordt gezegd na afloop van het Europees project Pro Tide. Aan de Scheldebruggen tussen Temse en Bornem werd onder meer een testopstelling geplaatst om de technische en financiële haalbaarheid van energiewinning uit getijden op de Schelde te onderzoeken. Een turbine, met verticale as, zette daarbij de stroming van het Scheldewater om in elektriciteit.

"Technisch is energiewinning uit de getijdenwerking zeker haalbaar", zegt ingenieur Roeland Notelé (W&Z). "Maar de hoeveelheid energie die we uit de stroming kunnen halen, is te laag om alle kosten die ermee gepaard gaan, eruit te halen. Dat maakt dat het momenteel te duur is om de huidige technologie te gebruiken voor energieopwekking uit de Schelde. Maar we blijven de markt verder opvolgen, want misschien zijn er eenvoudigere mogelijkheden waardoor de complexiteit van de energiewinning naar beneden gaat."

Wetenschap en industrie richten investeringen ook meer op energiewinning op zee, waar grotere stromingssnelheden zijn en dus ook grotere turbines ingezet kunnen worden. "Het nadeel van de Schelde is ook de beperkte diepgang. Je kunt dat vergelijken met windturbines. Hoe groter de turbine, hoe meer energie die opbrengt en het verschil is echt exponentieel."

Energiewinning via getijdenwerking heeft nochtans enkele belangrijke voordelen, waaronder betrouwbaarheid en voorspelbaarheid, maar ook weinig ecologische en visuele impact.

Los van het onderzoek naar energieopwekking via getijdenwerking, wordt eind 2017 gestart met de bouw van een waterkrachtcentrale op de Schelde in Harelbeke. Die centrale zal medio 2018 in gebruik genomen worden en zal op jaarbasis zorgen voor een energieneutraal nieuw sluiscomplex.

bron: Belga