Europa wil nationale defensie-uitgaven bundelen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Om haar burgers in binnen- en buitenland beter te kunnen beschermen, wil de Europese Unie de nationale defensie-uitgaven meer gaan bundelen. De Commissie stelt de oprichting van een defensiefonds voor waar op termijn jaarlijks 5 miljard euro wordt ingestort voor het aankopen van bijvoorbeeld drones en helikopters. Dat de EU voor haar defensiebeleid al langer minder afhankelijk wil zijn van enkele sterke lidstaten of van grote militaire machten als de VS, is niet nieuw. "Lidstaten moeten meer samenwerken en de nationale middelen meer bundelen. Als Europa niet voor de eigen veiligheid zorgt, zal niemand anders dat voor ons doen", herhaalt Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker nu. De nieuwe voorstellen hebben dan ook niets te maken met de recente verkiezingsoverwinning van Donald Trump, benadrukt de Commissie. Verwacht wordt dat onder het presidentschap van Trump Amerika's partners meer hun eigen boontjes zullen moeten doppen.

De Commissie legt een defensieactieplan op tafel waarvan het Europees defensiefonds de blikvanger is. Vanaf 2020 zou er elk jaar 500 miljoen euro besteed moeten worden aan onderzoek naar innovatieve defensietechnologieën zoals elektronica of robotica. "Zonder aanhoudende investeringen in defensie loopt de Europese industrie het risico dat ze niet langer het technologisch vermogen heeft om de volgende generatie van essentiële defensiecapaciteiten te bouwen", luidt de argumentatie.

Het fonds moet ook dienst doen als financieringsinstrument om lidstaten bepaalde zaken samen te laten aankopen om de kosten te drukken. Dit deel van het fonds zou ongeveer 5 miljard euro per jaar moeten kunnen mobiliseren voor de aankoop van bijvoorbeeld drones en helikopters.

Volgens Jyrki Katainen, de vicevoorzitter van de Commissie, is het niet de bedoeling dat in Europa meer geld wordt uitgegeven aan defensie. Het gaat erom de bestaande middelen beter te besteden. Het kostenplaatje van het gebrek aan samenwerking tussen de lidstaten op het vlak van defensie en veiligheid zou tussen 25 miljard en 100 miljard euro per jaar bedragen.

bron: Belga