Liplezen koud kunstje voor nieuwe computer

Britse wetenschappers zijn er in samenwerking met Googles kunstmatige intelligentieprogramma DeepMind in geslaagd computers zo goed als foutloos te laten liplezen. De computer presteert zo opvallend beter dan zijn menselijke tegenhangers.
door
Lennart
Leestijd 1 min.

Tijdens een reeks testen schotelden de onderzoekers van de universiteit van Oxford de computer tv-programma's voor zonder geluid. Door te liplezen moest het toestel met de hulp van DeepMind noteren wat er nu juist gezegd werd.

De computer herkende maar liefst 46% van de nieuwe woorden correct. Dat lijkt niet veel, ware het niet dat professionals slechts aan 12% geraken. Makkelijker gaat het voor de machine als hij het woord reeds kent. Britse openbare omroep BBC leverde daarom duizenden uren aan videomateriaal, goed voor zo'n 118.000 zinnen en 17.500 woorden.

Sander Bohte werkt aan het Centrum Wiskunde & Informatica en doet daar onderzoek naar diepe neurale netwerken en machine learning. Hij is diep onder de indruk van de prestaties van de computer: “Dat de machine zoveel beter presteert dan de mens, is echt spectaculair.”

Volgens de onderzoeker is het ook helemaal geen verrassing dat de doorbraak met een computer van DeepMind gebeurt. “Sinds de overname in 2014 door Google is de vooruitgang enorm snel gegaan”, aldus Bohe.

Concrete toepassingsmogelijkheden zijn onder andere Siri, de personal-assistant-toepassing van Apple. ‘Sorry, ik begrijp je niet', zal er niet meer bij zijn. Ook geheime diensten zouden er hun voordeel uit kunnen halen. Gesprekken in mensenmassa's zullen zo makkelijker gedecodeerd worden.