"Per elftal weet één speler van matchfixing"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Gemiddeld heeft elk voetbalelftal wel één speler die betrokken is bij matchfixing of daarvoor benaderd is. Dat is een van de conclusies van een groot onderzoek van de spelersvakbond FIFPro in samenwerking met de universiteit van Manchester naar de arbeidsomstandigheden van profvoetballers. Zo'n 14.000 spelers uit 54 landen werden geïnterviewd over onder meer hun salaris, arbeidsomstandigheden, contracten en matchfixing in de voetballerij. In de resultaten die gisteren werden gepubliceerd blijkt onder meer dat 7 procent van de ondervraagden aangaven ooit benaderd te zijn voor het beïnvloeden van wedstrijden. Voor voetballers ouder dan dertig liep dit op naar 11 procent.

In ieder voetbalelftal is er dus gemiddeld wel een speler die van ervan af weet, benaderd is of heeft meegedaan aan matchfixing. Vooral de financieel kwetsbare situatie van veel spelers maakt het voor matchfixers aantrekkelijk om hen te benaderen. Meer dan 45 procent van de spelers verdienen minder dan 1.000 dollar per maand. Daarnaast moet 41 procent van de ondervraagde voetballers soms lang wachten. In de laatste twee seizoenen kregen ze niet of niet op tijd het salaris overgemaakt. Hoe minder de voetballer verdient des te groter de kans is dat hij wordt benaderd voor matchfixing.

Volgens FIFPro kan je de voetballerij opdelen in drie groepen. Een eerste groep met de grootste kampioenschappen ter wereld (Engeland, Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk), waarin de spelers kunnen genieten van de beste omstandigheden. Een tweede groep spelers voetbalt in kampioenschappen zoals onder meer België, Nederland, VS, Australië etc. en kan genieten van "zeer fatsoenlijke omstandigheden", maar het probleem stelt zich in derde groep. Die groep is het grootste en meest problematische. Spelers in Oost-Europa, Zuid-Amerika, Afrika of Azië leven er in slechte omstandigheden op het randje van professionaliteit.

Voorzitter van FIFPro, de Nederlander Theo van Seggelen, ziet het rapport als een basis voor verandering. "Dit onderzoek geeft een duidelijk en accuraat beeld van de ervaringen van een gemiddelde profvoetballer. Salarissen die niet worden betaald, onderbetaling en matchfixing moeten ooit iets van het verleden zijn. Dit rapport moet het startpunt van de nodige hervormingen in het mondiale voetbal zijn."

bron: Belga