Nederland voert beperkt boerkaverbod in

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Nederlandse Tweede Kamer heeft dinsdag met een ruime meerderheid een wetsvoorstel aangenomen dat het dragen van "gezichtsbedekkende kledij", waaronder boerka's, op bepaalde openbare plaatsen verbiedt. Nederland treedt daarmee in de voetsporen van onder meer ons land en Frankrijk. De aangenomen wettekst bepaalt dat het dragen van boerka's en nikabs, maar ook van bivakmutsen en integraalhelmen, voortaan verboden is in scholen, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en in het openbaar vervoer. Wie op die plaatsen wel gezichtsbedekkende kledij draagt, riskeert een boete van maximaal 405 euro.

Op straat mogen Nederlanders dus wel nog gezichtsbedekkende kledij blijven dragen, maar de politie kan wel vragen om het gezicht te laten zien voor identificatie.

De Nederlandse ministerraad had in mei 2015 al ingestemd met het beperkte boerkaverbod. Minister-president Mark Rutte van de liberale VVD verklaarde toen dat het verbod losstaat van religie en dat de wet er enkel komt zodat "mensen elkaar in bepaalde situaties, zoals in de dienstverlening, in de ogen kunnen kijken".

In 2012 waren er tijdens kabinet-Rutte I al plannen een algemeen boerkaverbod in te voeren, maar dat kwam er niet, omdat de regering toen voortijdig is gevallen. In het regeerakkoord van de huidige regeringscoalitie tussen PVDA en VVD, werd vervolgens een gedeeltelijk verbod

afgesproken.

Ook in ons land en in Frankrijk geldt een verbod op het dragen van boerka's en nikabs op openbare plaatsen. Dat stond garant voor heel wat commotie, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in 2014 dat dergelijk verbod niet in strijd is met de mensenrechten.

Bron: Belga