Fidel Castro overleden - Obama, Hollande en Trudeau gaan niet naar begrafenis van Castro

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franse en Amerikaanse presidenten François Hollande en Barack Obama en de Canadese premier Justin Trudeau zullen niet aanwezig zijn op de begrafenis van de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro.

Hollande zal gepresenteerd worden door de Franse speciale gezant voor Latijns-Amerika Jean-Pierre Bell en minister van Ecologie Ségolène Royale, klinkt het bij de entourage van de Franse president.

Het Witte Huis laat weten dat zowel president Obama als vicepresident Joe Biden niet zullen afreizen naar Cuba. Obama slaagde er nochtans in om de relaties tussen tussen de Verenigde Staten en Cuba te herstellen. In maart ondernam hij een historische reis naar Cuba, waar hij een ontmoeting had met de huidige Cubaanse leider Raul Castro, de broer van Fidel.

En ook de Canadese premier Justin Trudeau zal niet naar Cuba gaan. Trudeau kwam zondag in een socialemediastorm terecht nadat hij in een mededeling een warm eerbetoon gaf aan Castro. Hij noemde Castro een "opmerkelijke leider" voor wie het Cubaanse volk een "diepe en duurzame affectie" voelde, en repte met geen woord over de schendingen van de mensenrechten waarvan Castro werd beschuldigd. Trudeau wordt in Cuba gerepresenteerd door gouverneur-generaal David Johnston.

Canada en Cuba hebben een lange diplomatieke relatie. De geheime gesprekken die in 2014 leidden tot een doorbraak rond de banden tussen de VS en Cuba vonden plaats in Canada en elk jaar bezoeken ongeveer een miljoen Canadezen Cuba, wat van Canada de grootste bron voor toeristen maakt voor Cuba. De voormalige premier Pierre Elliott Trudeau, Justins vader, was in 1976 daarenboven de eerste leider van een Navo-lidstaat die Cuba bezocht nadat de VS een economisch embargo afkondigden vanwege de spanningen rond de Koude Oorlog.

Dinsdag vindt in Havana een herdenkingsplechtigheid plaats voor diplomaten en wereldleiders. Daarna worden Castro's assen overgebracht naar Santiago de Cuba, waar zondag zijn begrafenisplechtigheid plaatsvindt.

Bron: Belga