WK schaken - Magnus Carlsen en Sergey Karjakin gaan in tiebreak door om wereldtitel

door
Belga
Leestijd 1 min.

De schaaktweekamp om de wereldtitel tussen de Noorse titelverdediger Magnus Carlsen en de Russische uitdager Sergey Karjakin is op een tiebreak uitgelopen. De twaalfde en laatste reguliere partij, met Carlsen achter de witte stukken, eindigde maandag in een snelle remise. Na dertig zetten hielden beide grootmeesters het voor gezien. Daarmee kwam de stand in de South Street Seaport van New York op 6-6. Door de gelijke score gaat de spannende strijd woensdag voort met snelschaak. De grootmeesters spelen eerst vier "rapid" partijen van 25 minuten. Als er dan nog geen winnaar is, volgen er vier partijen "blitz", met nog minder bedenktijd. Indien er dan nog steeds geen beslissing is gevallen, komt de spelvorm "armageddon" op het bord. Wit heeft dan vijf minuten totale bedenktijd en zwart slechts vier. Bij remise wordt zwart echter tot winnaar uitgeroepen.

In de geschiedenis is een tweekamp om de wereldtitel twee keer eerder beslist in een tiebreak. De Rus Vladimir Kramnik won in 2006 van de Bulgaar Veselin Topalov in het rapid, evenals de Indiër Viswanathan Anand in 2012 van de Israëliër Boris Gelfand.

De 25-jarige Carlsen is wereldkampioen sinds hij in 2013 Anand versloeg. In 2014 verdedigde hij zijn titel met succes tegen diezelfde Anand. Karjakin, 26 jaar, werd uitdager door in maart in Moskou het kandidatentoernooi te winnen.

.

bron: Belga