"Regeringsplannen pensioenen gaan ten kosten van heel veel vrouwen"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De geplande afbouw van de gelijkgestelde periodes zal ten koste gaan van het pensioen van heel veel vrouwen. Dat zegt de feministische en pluralistische denk- en actiegroep Furia. "De regering trekt zich niets aan van de gendertoets", zegt Furia-woordvoerster Sofie De Graeve. Furia reageert op de plannen van de regering om te snijden in de gelijkgestelde periodes, waardoor periodes van brugpensioen en werkloosheid minder zullen doorwegen bij de pensioenberekening.

Furia waarschuwt dat de maatregel een grote impact zal hebben op vrouwen. "Ruim de helft van de loopbaan van arbeidsters en bijna een kwart van de loopbaan van bediendes bestaat uit gelijkgestelde periodes. Bij pensioen bedraagt het aandeel werkloosheid in de gelijkgestelde periodes bij vrouwen meer dan 40 procent. Deze ingreep zal de gemiddeld lagere pensioenen van vrouwen nog verder afkalven", aldus Furia, het voormalige Vrouwen Overleg Komitee.

De door de regering beloofde gendertoets, die moet nagaan of geen van beide geslachten te zwaar wordt benadeeld door een regeringsingreep, is dan ook "ongeloofwaardig", zegt woordvoerster Sofie De Graeve. "De regering trekt zich er niets van aan."

bron: Belga