Rechtbank bekrachtigt vonnis tegen vroegere SS'er wegens betrokkenheid aan massamoord

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Duitse Bundesgerichtshof (BGH) heeft in de zaak rond de vroegere SS'er Oskar Gröning voor het eerst een veroordeling wegens betrokkenheid aan de massamoord in het vernietigingskamp Auschwitz als rechtsgeldig bekrachtigd. Dat deelde de rechtbank in Karlsruhe vandaag mee. Zijn advocaat Hans Holtermann had dat eerder al bekendgemaakt. Door die beslissing kunnen ook andere hoogbejaarde betrokkenen aan de Holocaust ook nu nog ter verantwoording geroepen worden. De rechters verwierpen naar eigen zeggen al op 20 september een herziening, die de 95-jarige beklaagde en een aantal burgerlijke partijen hadden ingediend. Die wilden dat de in de pers als "boekhouder van Auschwitz" omschreven Oskar Gröning als mededader werd gestraft.

Gröning werd in juli 2015 door de rechtbank van Lüneburg (Nedersaksen) in een van de laatste grote Auschwitz-processen tot vier jaar cel veroordeeld, omdat hij door zijn bijdrage aan de vernietigingsmachine in het concentratiekamp aan de moord op 300.000 mensen zou geholpen hebben. Hij had toegegeven dat hij verantwoordelijk was voor het beheer van het geld van de gedeporteerde joden en ook mee toezicht hield op de aankomst van de transporten. Gröning werd ruim zeventig jaar na de Holocaust wegens medeplichtigheid aan de moord in 300.000 gevallen veroordeeld, zonder dat hij bij de moordpartijen rechtstreeks betrokken was.

Decennialang werden betrokkenen aan de Holocaust niet ter verantwoording geroepen. Ze vormden wel een radertje in de vernietigingsmachine, maar hadden niemand eigenhandig gedood.

Het vonnis van de rechtbank van München tegen de vroegere kampbewaker van Sobibor, John Demjanjuk, in 2011 luidde een keerpunt in. Maar diens veroordeling wegens medeplichtigheid aan de moord op 28.000 joden werd nooit rechtsgeldig omdat Demjanjuk eerder in een rusthuis was overleden.

bron: Belga