PS-voorstel om burgemeestersloon af te staan koeltjes ontvangen door cdH en MR

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het voorstel van PS om parlementsleden die ook burgemeester zijn hun burgemeestersloon te laten afstaan, krijgt geen warm onthaal bij de regionale coalitiepartner cdH en oppositiepartij MR. Ecolo steunt het idee wel. Sinds 2010 geldt in Wallonië een cumulregeling waarbij iemand niet tegelijkertijd parlementslid en burgemeester of schepen mag zijn. Er geldt wel een uitzondering. Het kwart parlementsleden met de hoogste penetratiegraad bij de regionale verkiezingen mag wel cumuleren.

Op de commerciële zender RTL stelde voormalig minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe voor dat die 25 procent die wel mag combineren, zou afzien van zijn vergoeding als burgemeester, schepen of OCMW-voorzitter. Dat standpunt werd nadien bevestigd door de entourage van PS-voorzitter Elio Di Rupo. De reacties waren maandag niet bijster enthousiast.

"We wachten op een concreet voorstel. Er bestaat al een plafond van 150 procent van het loon voor een parlementslid in geval van een cumul, dat voor iedereen geldt", zegt de woordvoerder van MR-voorzitter Olivier Chastel.

Bij de Waalse coalitiepartner cdH was de toon bijtender. "We nemen er akte van dat Jean-Claude Van Cauwenberghe de woordvoerder van de Parti socialiste is geworden. We reageren niet op elk voorstel of zinnetje waarmee in het dossier een opbod wordt gedaan", reageert voorzitter Benoît Lutgen bij monde van zijn woordvoerder.

Het cdH wil het debat opentrekken. "In elke hypothese zal elk niveau en elk parlement moeten worden betrokken. Overigens wil het cdH ook het gewicht van de kiezer versterken door de lijststem en de opvolgers te schrappen voor alle verkiezingen".

Indien PS er niet zou in slagen MR en cdH te overtuigen - beide partijen zijn nodig om een tweederdemeerderheid te halen - dan zou ze er een interne partijregel van maken, liet Van Cauwenberghe zondag nog noteren.

Ecolo steunt dan weer het PS-voorstel. "Wij zijn zeker voor", zegt covoorzitster Zakia Khattabi. "Al lijkt het wel op minimale dienstverlening: de PS wil de brand blussen met een voorstel dat geen moeite kost". Ook PVDA wees vorige week op de gevoeligheid die bij de publieke opinie leeft rond het cumuleren van vergoedingen.

bron: Belga