Europese waakhond waarschuwt voor risico's Belgische huizenmarkt

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europees Comité voor Systeemrisico's (ESRB) maakt zich zorgen over de Belgische huizenmarkt. De Europese instelling die moet waken over de financiële stabiliteit publiceerde maandag een rapport waarin ons land wordt gewaarschuwd over de snelle stijging van de schuldenlast van de gezinnen tegen de achtergrond van de aanzienlijke toename van de residentiële vastgoedprijzen. De ESRB stuurde in september een waarschuwing naar acht EU-lidstaten over ontwikkelingen die hun huizenmarkt op middellange termijn kwetsbaar maken en aan de basis zouden kunnen liggen van een systemisch risico voor de financiële stabiliteit. Nadat de betrokken lidstaten de kans kregen om te reageren, werden de waarschuwingen maandag gepubliceerd.

De Belgische kwetsbaarheid ligt volgens de ESRB bij de snelle stijging van de schulden van de gezinnen, voornamelijk omdat er steeds meer geleend wordt voor de aankoop van een woning. Tegelijkertijd zijn er volgens de instelling aanzienlijke groepen van gezinnen die al een grote schuldenlast dragen. Bij een economische of financiële schok zouden die gezinnen het bijzonder moeilijk krijgen om hun lening af te betalen, met alle gevolgen vandien voor de banken.

De ESRB stelt daarnaast vast dat de vastgoedprijzen de voorbije jaren sneller zijn gestegen dan bijvoorbeeld het inkomen. In nominale termen hebben de prijzen bijna opnieuw het niveau bereikt van voor de financiële crisis en bovendien zijn er volgens de Europese waakhond signalen van overwaardering van de huizenmarkt.

De ESRB erkent dat België al wat gedaan heeft om het risico op te vangen. Zo verwijst ze naar beslissingen van de Nationale Bank om de banken te verplichten om bijkomende kapitaalbuffers aan te leggen om mogelijke kredietverliezen op te vangen. Tegelijkertijd stelt de ESRB echter vast dat er geen maatregelen zijn genomen die zich rechtstreeks richten op de risico's van gezinnen met grote schulden, of de aanhoudend stijgende vastgoedprijzen.

De ESRB is in de nasleep van de financiële crisis opgericht om systemische risico's voor de financiële stabiliteit in Europa te monitoren. De instelling wordt voorgezeten door ECB-voorzitter Mario Draghi. Naast België ontvingen ook Oostenrijk, Denemarken, Finland, Luxemburg, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk een waarschuwing over hun huizenmarkt.

bron: Belga