Oppositie haalt bijna helft zitjes parlement Koeweit binnen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De oppositie van Koeweit en haar bondgenoten hebben bij de vervroegde parlementsverkiezingen van zaterdag net niet de helft van de vijftig zitjes binnengehaald. Het zondag bekendgemaakte resultaat voedt de vrees voor nieuwe conflicten en een politieke patstelling. Bij de vorige verkiezingen boycotte de oppositie de stembusgang. Anderzijds ligt de macht in het Golfemiraat duidelijk in handen van de emir. Volgens de verkiezingsinstantie haalden de oppositiekandidaten 24 zitjes binnen. De oppositie is een mengelmoes van islamisten, liberalen en nationalisten. De vorige verkiezingen vonden plaats in 2013, maar de oppositie boycotte die uit protest tegen een herziening van de kieswet. Er streden 293 kandidaten, onder wie 14 vrouwen, om een van de 50 zitjes in het parlement.

Ongeveer de helft van de verkozenen van de oppositie en haar bondgenoten is verbonden aan islamistische groeperingen, bijvoorbeeld de Moslimbroeders of salafisten. Voorts haalde één vrouw een zetel binnen en daalde het aantal vertegenwoordigers van de sjiitische minderheid van negen naar zes.

De opkomst was groot, nu de oppositie haar terugkeer maakte. In sommige bureaus tot 80 procent, aldus de staatstelevisie.

De emir van Koeweit, Sabah al-Ahmed, ontbond midden oktober het parlement, nadat parlementsvoorzitter Marzouk al-Ghanem had opgeroepen tot vervroegde verkiezingen. Volgens hem waren die nodig om de problemen van het land op economisch gebied en op het vlak van veiligheid beter te kunnen aanpakken.

Koeweit werd in juni nog getroffen door een aanval van de soennitische terreurgroep Islamitische Staat (IS). Een aanslag op een sjiitische moskee kostte toen aan 27 mensen het leven. Bovendien heeft Koeweit, net als alle andere olieproducerende landen, af te rekenen met een scherpe daling van de olieprijzen op de internationale markten.

De emir duidt de regering aan en ook de feitelijke macht is in handen van het staatshoofd.

Bron: Belga