Fransen kiezen hun rechtse presidentskandidaat

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Frankrijk zijn zondag om 8 uur de stembureaus geopend voor de tweede ronde van de strijd om de presidentskandidatuur bij de rechtse conservatieve partij Les Républicains. Twee ex-premiers, François Fillon en Alain Juppé, strijden om de nominatie. De 62-jarige Fillon is de favoriet. Hij had vorige week in de eerste ronde een ruime voorsprong op de 71-jarige Juppé. Fillon haalde 44 procent van de stemmen, Juppé 28 procent. In die ronde viel onder meer voormalig president Nicolas Sarkozy af.

De stembureaus worden om 19.00 uur gesloten. In de loop van de avond zou duidelijk moeten zijn wie de winnaar is.

Volgens de peilingen heeft de uiteindelijke kandidaat van Les Républicains een grote kans om het in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen op te nemen tegen Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National, aangezien links niet erg sterk staat.

De presidentsverkiezingen zelf vinden plaats op 23 april en 7 mei.

De voorverkiezingen bij de socialistische partij moeten nog plaatsvinden. Huidig Frans premier Manuel Valls sluit niet uit dat hij het daarbij tegen president François Hollande zal opnemen. Kandidaten van de socialistische partij hebben tot 15 december om zich te melden, de voorverkiezingen vinden plaats op 22 en 29 januari.

Bron: Belga