Expert pleit voor coördinatie en visie rond e-inclusie op Vlaams niveau (2)

door
Belga
Leestijd 2 min.

Er gebeurt dan wel veel rond e-inclusie in Vlaanderen, toch neemt vooral het middenveld het voortouw en is er op Vlaams niveau geen coördinatie, visie of langetermijnstrategie. Bij de lancering van haar boek "Allemaal Digitaal? Zeven bouwblokken voor een duurzaam e-inclusiebeleid" roept Ilse Mariën (VUB), expert e-inclusie en onderzoeker bij imec-SMIT, Vlaams minister van Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) op om een trekkende rol te spelen. "We staan op een scharnierpunt, er komt een digitale 'boom' aan", zegt Ilse Mariën. "Tegen 2020 moeten alle overheidsdiensten digitaal aangeboden worden. Elk jaar wordt tien miljoen euro vrijgemaakt voor hefboomprojecten. Tegelijk heb je een e-inclusiepoot van de Vlaamse Overheid, maar die middelen staan niet in verhouding tot de digitaliseringspush die van alle kanten op ons afkomt. Als je vandaag digitaliseert en niet nadenkt over wie je mee hebt en wie niet, dan sluit je automatisch een hele hoop mensen uit. En het gaat niet alleen over ouderen."

Met haar boek wil Mariën aan de hand van praktijkvoorbeelden (lokale) overheden stimuleren. Mariën roept daarbij minister Homans op om een trekkende rol te spelen. "In Gent wordt het tienjarig bestaan van het e-inclusieprogramma gevierd, in Vlaanderen wordt e-inclusie voor het eerst in beleidsnota's vermeld. E-inclusie heeft te maken met onderwijs, tewerkstelling, inburgering, gezondheid, armoede en gelijke kansen. Er gebeurt in Vlaanderen veel rond e-inclusie, maar er is geen coördinatie, geen visie, geen langetermijnstrategie. Het socio-cultureel middenveld vangt ad hoc de problemen op van de digitaliseringspush die van bovenuit gestuurd wordt, maar krijgt daar geen erkenning of subsidiëring voor."

In haar boek pleit Mariën onder meer voor structurele partnerschappen tussen overheid en middenveld. Ook wordt aandacht gevraagd voor wie niet over ondersteuningsnetwerken beschikt en moet ingezet worden op het delen van kennis met elkaar.

Het boek wordt maandag voorgesteld op een studiedag in Gent, samen met toelichtingen van het e-inclusieprogramma van de stad Gent, sterke praktijken uit de sociaal-culturele sector alsook van de projectcoördinatoren "Vereenvoudiging" bij de Vlaamse Overheid.

bron: Belga