Anderlecht pakt in extremis zege tegen Qabala

Anderlecht heeft donderdagavond in zijn vijfde groepswedstrijd in de Europa League met 1-3 gewonnen op bezoek bij het Azerbeidzjaanse Qabala en doet zo een goede zaak om Europees te overwinteren. Paars-wit moet de uitslag van het duel Saint-Étienne - Mainz (21u05) afwachten om te weten of het na afloop van de vijfde speeldag al zeker is van een plek in de 16e finales. In de Bakcell Arena in Bakoe zorgde Anderlecht-coach René Weiler voor een verrassing door Franck Boeckx tussen de palen te zetten, dit ten koste van de afgelopen weken onzeker acterende Davy Roef. Kapitein Sofiane Hanni moest plaatsmaken voor Frank Acheampong.

De al uitgeschakelde Azerbeidzjanen keken na 11 minuten tegen een achterstand aan. Aanvoerder Youri Tielemans zette zijn tegenstander in de wind en krulde het leer voorbij Bezotosniy in doel. Vier minuten later hingen de bordjes opnieuw in evenwicht. Twee Qabala-spelers schakelden elkaar uit, maar toch floot Yevhen Aranovskiy een strafschop. Boeckx had geen verhaal tegen de elfmeter van Ricardinho.

In de 72e minuut eiste de scheidsrechter opnieuw de hoofdrol op door Qabala een onterechte penalty te geven. Boeckx haalde de bal uit de voeten van Gurbanov, maar werd toch bestraft. Ricardinho trof raak, maar moest zijn penalty opnieuw trappen. Bij zijn tweede poging ging de bal naast. Anderlecht drong nog aan voor de zege, en dat loonde in de 90e minuut. Vlak nadat Eyubov met een tweede gele kaart van het veld moest, zette Massimo Bruno de 1-2 op het scorebord met een volley uit een scherpe hoek. Diep in de blessuretijd (90.+4) zorgde Lukasz Teodorczyk zelfs nog voor de 1-3.

Anderlecht heeft in de stand 11 punten, voor Saint-Étienne (8) en Mainz (5). Qabala blijft puntenloos laatste. Slaagt Mainz er donderdagavond niet in te winnen op bezoek bij Saint-Étienne, dan zijn Stanciu en co. zeker van kwalificatie voor de volgende ronde.

Op de slotspeeldag ontvangt Anderlecht op 8 december Saint-Étienne, Qabala trekt dan naar Mainz.