Test-Aankoop pakt wegwerpcultuur aan

Test-Aankoop heeft een meldpunt gelanceerd voor toestellen die te snel stuk gaan. Zo wil de consumentenorganisatie fabrikanten onder druk zetten om duurzamer te produceren en eventueel juridische acties ondernemen.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Heel wat toestellen lijken steeds minder lang te leven: een wasmachine die na drie jaar onbruikbaar is, een mixer die niet meer mixt na het verlopen van de garantietermijn of een smartphone die na achttien maanden niet meer wil updaten. Het zijn geen uitzonderingen, stelt Test-Aankoop. "De markt van hightech- en huishoudtoestellen is verzadigd waardoor fabrikanten winsten proberen te boeken door de consument zo snel mogelijk zijn toestel te doen vervangen en overconsumptie te stimuleren", klinkt het.

Om een einde te maken aan de wegwerpeconomie, heeft de consumentenorganisatie het meldpunt terapkapot.be in het leven geroepen. De consument die met vervroegde veroudering van een product te maken krijgt, kan daar zijn grieven uiten. Op die manier wil de organisatie een beeld krijgen van de problemen. Alle merken en types van verschillende producten zijn te vinden op de site. Het volstaat een eenvoudig formulier in te vullen om een melding te doen. Amper enkele uren na de lancering waren er al 450 klachten binnengekomen op de website.

Compensatie eisen

Test-Aankoop zal de meldingen vervolgens onderzoeken en gerichte testen doen. Als er voldoende bewijzen zijn dat fabrikanten de producten bewust doen verouderen, zal de organisatie ook juridische acties ondernemen om een compensatie te eisen.

Onder meer minister van Consumenten Kris Peeters (CD&V) en de regionale ministers van Leefmilieu Joke Schauvliege, Carlo di Antonio en Céline Frémault steunen het initiatief.