Anderlecht verdrijft crisis met Europese kwalificatie

Anderlecht heeft de sluimerende crisis voorlopig afgewend. De Brusselaars hebben hun ticket voor de zestiende finales van de Europa League beet na een 1-3 overwinning op het veld van Qabala.
Maarten

Op de vijfde speeldag in groep C stond er voor Anderlecht een verre verplaatsing naar Azerbeidzjan op het menu. Tegen zwakke broertje Qabala, dat al uitgeschakeld was, zorgde René Weiler voor een verrassing door Franck Boeckx tussen de palen te posteren. De reservedoelman kreeg de voorkeur op Davy Roef, die de voorbije weken een paar keer in de fout ging. Ook kapitein Sofiane Hanni werd door de geplaagde Zwitserse trainer naar de bank verwezen, al dan niet omwille van zijn kritische uitlatingen in de pers.

In de Bakcell Arena kwam Anderlecht al vroeg op voorsprong na een knappe actie van Youri Tielemans. De gelegenheidsaanvoerder trapte de bal vanop de rand van de zestien netjes naast de verste paal binnen. Vier minuten later hingen de bordjes alweer in evenwicht toen Ricardinho een goedkope strafschop omzette. Diep in de tweede helft kreeg de thuisploeg opnieuw een penalty na een correcte ingreep van Boeckx. Ricardinho zette die andermaal om, maar moest het van de ref opnieuw proberen. Zijn tweede poging mikte de Braziliaan naast.

In de absolute slotfase kantelde de wedstrijd in het voordeel van Anderlecht. Na de uitsluiting van Eyubov maakte invaller Massimo Bruno (foto rechts) er met een volley 1-2 van. In de toegevoegde tijd bracht ook topschutter Lukasz Teodorczyk zijn naam op het scorebord.

Op de slotspeeldag ontvangt Anderlecht binnen twee weken het Franse Saint-Étienne.