Kwalif. EK basket (v) - Bondscoach Philip Mestdagh looft Belgian Cats: "Deze ploeg heeft mooie toekomst voor zich"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische basketbalvrouwen hebben zich woensdag na een 61-77 overwinning tegen Polen in Walbrzych verzekerd van een ticket voor het Europees kampioenschap van volgend jaar in Tsjechië. "Dit is een belangrijk moment voor het Belgische vrouwenbasketbal", zei bondscoach Philip Mestdagh na de partij die de Belgian Cats winst in groep G opleverde. "Dit is een jonge, getalenteerde ploeg die een mooie toekomst voor zich heeft. Defensief was het tegen Polen niet altijd perfect, maar aanvallend hebben we een heel goede match gespeeld", liet Mestdagh optekenen. "We mogen ambitie koesteren, maar we moeten ook realistisch zijn. We missen nog ervaring. Deze groep moet vooral leren van het EK. We dromen wel van een kwartfinale, omdat we dan sowieso zes matchen tegen de Europese toplanden mogen afwerken. Dat zou goed zijn, deze groep heeft namelijk nog veel progressiemarge."

Ann Wauters was in Polen met zestien punten het best bij schot. De 36-jarige Cat kan in juni 2017 voor de derde keer deelnemen aan een Europees kampioenschap. "De speelsters in de ploeg hebben heel veel talent, maar wat me vooral opvalt aan deze ploeg is de uitstekende groepssfeer. Iedereen wil voor elkaar door het vuur gaan en dat stuwt je individueel ook vooruit. Eindelijk mag België opnieuw naar het EK, het werd tijd", stelde Wauters, die er eerder al bij was in 2003 en 2007.

Emma Meesseman, op 23-jarige leeftijd de gedoodverfde opvolger van Wauters, liet net als aanvoerster Kim Mestdagh 13 punten optekenen. "We wisten dat we al zo goed als zeker gekwalificeerd waren. De manier waarop we hier komen winnen en de uiteindelijk groepswinst zijn wel een ander paar mouwen. Ik kan niet wachten om naar het EK te gaan", reageerde Meesseman.

Het EK basketbal voor vrouwen vindt plaats van 16 tot 25 juni in Tsjechië. Binnen ruim twee weken kennen de Belgian Cats, die na tien jaar afwezigheid opnieuw present tekenen in Europa, hun tegenstanders. Op 9 december staat in de Tsjechische hoofdstad Praag de loting gepland.

bron: Belga