Dwangsom van 1.500 euro per geblokkeerde Hanjin-container

door
Belga
Leestijd 1 min.

De rechtbank van koophandel in Antwerpen heeft de noodlijdende rederij Hanjin verplicht geblokkeerde containers vrij te geven, op straffe van een dwangsom. Meerdere expediteurs hadden daar met een kort geding, dat uiteindelijk tien weken duurde, om gevraagd. De Zuid-Koreaanse rederij vroeg en kreeg in augustus bescherming tegen schuldeisers. Aanleiding voor de malaise bij het bedrijf is een periode van aanzienlijke overcapaciteit in de scheepvaartsector.

Zowat 25 Vlaamse expediteurs waren in september naar de handelsrechtbank in Antwerpen gestapt omdat ze geloste containers niet meer meekregen, tenzij er vergoedingen en erg hoge waarborgsommen werden betaald.

Na een slepende juridische procedure van meer dan tien weken oordeelde de rechtbank dat de containers binnen de 48 uur moeten worden vrijgegeven. Gebeurt dat niet, dan moet Hanjin per dag vertraging 1.500 euro per container betalen, met een maximum van 45.000 euro per stuk. Er moet wel telkens een borgbrief worden afgegeven met de belofte de lege container binnen de vijf werkdagen terug te bezorgen.

De vordering van de expediteurs tegenover terminaloperatoren werd evenwel onontvankelijk verklaard. Het is onduidelijk of de beschikking nog veel effect gaat hebben. Aanvankelijk was er sprake van meerdere honderden geblokkeerde containers, maar dat aantal zou in de afgelopen weken al flink zijn teruggelopen.

bron: Belga