WB schaatsen Nagano - Bart Swings buiten podium in Nagano op 1.500 meter

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bart Swings is op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Nagano op de 1.500 meter in 1.46,59 als vierde geëindigd. Swings kwam ruim een seconde te kort op de winnaar, de Amerikaan Joey Mantia (1.45,43). Op diens landgenoot Shani Davis, derde, moest Swings zestien-honderdste seconde toegeven.

In de stand voor de wereldbeker blijft Swings derde. Het klassement wordt aangevoerd door Mantia, die de derde wereldbekerzege in zijn loopbaan boekte. De Nederlander Kramer is tweede.

Een week geleden zette Swings het voor-olympische seizoen in met een ereprijs, de derde plaats op deze afstand. Net als in Harbin moest Swings aantreden tegen Kramer, die in november al in grote vorm verkeert en op de schaatsmijl meer indruk maakte dan ooit.

Volgens de aanvankelijke indeling zou Denis Joeskov de rechtstreekse tegenstander van Swings zijn, maar de Russische wereldkampioen meldde zich, net als zaterdag op de 1000 meter af. Een ontstoken teen zou daarvan de reden zijn. In Harbin stond Joeskov, die vorig jaar niet te verslaan was, met Kramer en Swings op het podium.

De Nederlander Kjeld Nuis had in een eerder rit met 1.45,63 al het acht jaar oude baanrecord (1.45,22) benaderd. In het voorlaatste paar schoof Mantia langs Nuis. De verwachting dat Swings en Kramer in de laatste rit onder die tijden zouden duiken, kwam niet uit. Waarschijnlijk hadden beide favorieten te veel oog voor elkaar en te weinig voor de chrono. Door een te langzame eerste ronde waren beiden al na 700 meter nagenoeg kansloos voor de overwinning. Kramer eindigde als zesde.

Bij de vrouwen maakt Jelena Peeters mooie stapjes vooruit. Haar klassering in de B-groep, zevende, oogt weliswaar bescheiden, de tijd was zeker naar behoren: 2.00,33. Dat was haar beste prestatie van dit seizoen, minder dan een seconde achter de winnende Russin Sjichova (1.59,54). Peeters pakte haar opponente, Isabell Ost uit Duitsland net in de laatste ronde netjes in en hield een potentieel betere rijdster als de Italiaanse Franscesca Lollobrigida achter zich.

bron: Belga