Erg korte ontmoeting tussen Poetin en Obama op APEC-top

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin hebben elkaar zondag ontmoet in de marge van de APEC-top (Asia-Pacific Economic Cooperation) in Lima. Het gesprek tussen de twee leiders was volgens getuigen erg kort. De twee presidenten "hebben elkaar begroet en enkele woorden uitgewisseld", zo verklaarde de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, aan het Russische persbureau Tass. Volgens Peskov hebben Poetin en Obama duidelijk gemaakt dat ze het jammer vinden dat er geen vooruitgang wordt geboekt in het conflict over Oekraïne.

Daarnaast benadrukten ze nog dat er tot 20 januari, wanneer Obama de fakkel doorgeeft aan Donald Trump, inspanningen worden geleverd om tot een oplossing te komen in Syrië.

Poetin heeft op de APEC-top een bilaterale ontmoeting met de leider van China, Japan en de Filipijnen ingepland. Een gesprek met de Amerikaanse leider was niet voorzien. Dat is opvallend, omdat het normaal gezien de laatste keer is dat Obama als president deelneemt aan een internationale top in het buitenland.

De relaties tussen Rusland en de VS zijn al enige tijd erg gespannen.

bron: Belga