Droneshow vervangt vuurwerk in Disney World

In Disney World in Florida zal vanavond geen vuurwerk te bewonderen zijn boven het sprookjeskasteel. Het pretpark experimenteert met een droneshow waarin 300 drones verschillende kleuren en figuren zullen aannemen.
door
Armin
Leestijd 1 min.

Waar in het verleden verschillende piloten werden gebruikt voor het besturen van de drones, gebeurt dit nu door een algoritme. Hierdoor is maar één persoon nodig, om het spel in gang te zetten en zien dat er niets misloopt.

Vanuit technologisch oogpunt is een droneshow geen hoogstandje maar toch blijft het een indrukwekkend project. "Het is al moeilijk om één drone stabiel in de lucht te laten zweven, laat staan 300. Als je dan ook nog zorgt dat ze niet botsen, dan noem ik dat knap.", aldus Stefano Stramigioli, hoogleraar geavanceerde robotica aan de Universiteit van Twente.

Het is niet de eerste keer dat een droneshow plaatsvindt maar het blijft uitzonderlijk. Zo liet computerbedrijf Intel begin dit jaar al 500 drones hun logo vormen. Disney gaat met deze show nog een stapje verder.

Hoe de show er precies zal uitzien, is nog niet geweten. Wel licht het bedrijf al een tipje van de sluier met bovenstaande preview.