COP22 - Voor de ene ngo is het glas halfvol, voor de andere halfleeg

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Platform Klimaatrechtvaardigheid bestempelt de COP22, die in de nacht van vrijdag op zaterdag eindigde in Marrakesh, als "constructief", omdat er "kleine stappen gezet werden om het akkoord van Parijs te concretiseren". Oxfam betreurt dat de landen er niet in slaagden om de tekortkomingen van het akkoord weg te werken. Voor het Platform Klimaatrechtvaardigheid, is het belangrijkste resultaat van COP22 "de start van twee intensieve jaren om in 2018 tot sleutelbeslissingen te komen, die tot de implementatie van het akkoord van Parijs moet leiden."

"Maar er is nog enorm veel werk voor de boeg om de opwarming effectief tot 1,5 graden Celcius te beperken", zegt Lien Vandamme van 11.11.11, in naam van het Platform Klimaatrechtvaardigheid, een Belgisch politiek platform gecoördineerd door 11.11.11 en zijn Waalse tegenhanger CNCD-11.11.11, dat ngo's en vakbonden verenigt.

"De uitdaging voor België is nu om een Nationaal Klimaat- en Energieplan voor 2030 op te stellen, samen met een langetermijnvisie die coherent is met de engagementen van Parijs en de rechtvaardige transitie naar een koolstofarme maatschappij integreert. Dat plan moet begin 2018 ingediend worden bij de Europese Unie. Dat betekent in de praktijk dat zowel de federale overheid als de regio's morgen al aan de slag moeten", concludeert Lien Vandamme.

Oxfam betreurt dat de klimaatsveranderingen in Marrakesh de tekortkomingen van het akkoord van Parijs niet konden wegwerken, en de vraag van de arme en kwetsbare landen om essentiële financiële steun van de rijke landen onbeantwoord bleef.

"Aan het einde van de COP moet de internationale gemeenschap een voorbeeld nemen aan de 47 meest kwetsbare landen, die zich engageerden om zo snel mogelijk 100 procent hernieuwbare energie te gebruiken", concludeert Brigitte Gloir van Oxfam, die hoopt dat de rijke landen op de COP23 in 2017 aan de meest kwetsbaren de nodige financiering zullen toekennen.

Bron: Belga