UKIP moet subsidies Europees Parlement terugbetalen

door
Belga
Leestijd 2 min.

UKIP, de Parti Populaire en andere eurokritische partijen zouden via een overkoepelende Europese partij en stichting zo'n half miljoen euro aan Europese subsidies oneigenlijk hebben gebruikt voor nationale doeleinden. Dat blijkt uit een nota van de secretaris-generaal van het Europees Parlement. Volgens de nota zou UKIP via de Europese koepelpartij Alliantie voor Directe Democratie in Europa (ADDE) en het Instituut voor Directe Democratie in Europa (IDDE) honderdduizenden euro's aan subsidies hebben aangewend voor nationale doelen. Zo liet de partij van Nigel Farage opiniepeilingen uitvoeren met het oog op de Britse verkiezingen van 2015 en het Brexit-referendum van 2016. Ook de bijhorende diensten van drie consultants zouden betaald zijn door ADDE.

"Deze diensten waren niet in het belang van de Europese partij, die niet kon deelnemen aan aan de nationale verkiezingen of een referendum op nationaal niveau", zo constateert secretaris-generaal Klaus Welle. Zijn nota maakt ook melding van een door IDDE betaalde factuur van 14.500 euro voor een advertentie van de GeenPeil-campagne, die in Nederland een referendum over een Europees associatieverdrag met Oekraïne forceerde.

Ook de PP van voorzitter Mischaël Modrikamen passeert de revue. ADDE zou "twijfelachtige" betalingen hebben verricht voor onder meer meer de verdeling van het partijblad en een congres. Het zou in totaal gaan om zo'n 23.000 euro. De nota maakt ook melding van mogelijke belangenvermenging tussen ADDE en een mediabedrijf dat nauwe banden heeft met de PP. De betrokken uitgaven, ruim 36.000 euro, zouden als "ontoelaatbaar" bestempeld moeten worden, aldus de nota.

"Hoewel dit onderzoek van het Europees parlement zeker nog niet ver genoeg gaat, is wel duidelijk dat de spil in dit alles een Belgisch politiek duo lijkt te zijn: advocaat Modrikamen van de Parti Populaire en zijn echtgenote mevrouw Dehaene, respectievelijk vice-voorzitter van de ADDE en directrice van dezelfde club", reageert Groen-Europarlementslid Bart Staes. Hij vraagt het Bureau van het Europees Parlement, dat maandag over het dossier vergadert, om alle onderliggende stukken naar de antifraudedienst Olaf te sturen.

Het rapport van Welle meent alvast dat ADDE 172.654 euro moet terugbetalen. Daarenboven zou het parlement de Europese koepelpartij nog eens 501.000 euro aan gevraagde subsidies moeten ontzeggen, aldus de nota. Dat vindt Staes "een beetje slap". "Een politieke club die manifest en georganiseerd de regels aan de laars lapt, zou hier ook een echte sanctie voor moeten krijgen."

ADDE ontkent de aantijgingen. "We hebben er vertrouwen in dat onze uitgaven (met uitzondering van een aantal details) volledig stroken met Europese regels. Ze zijn volledig in overeenstemming met aanvaarde activiteiten van andere groepen", zo luidt het in een statement op de website. De partij wil de zaak voor het Europese Hof van Justitie brengen.

bron: Belga