Honderden multinationals vragen Trump om klimaatakkoord te respecteren

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan 360 bedrijven en investeerders hebben vandaag de verkozen Amerikaanse president Donald Trump opgeroepen om het eind 2015 gesloten internationaal klimaatakkoord te respecteren. De tekst is onder meer ondertekend door grote Amerikaanse multinationals als DuPont, Gap, Hewlett Packard, Kellogg, Hilton, Nike, Mars, Levi Strauss en Unilever. De tekst werd vandaag gepubliceerd in de marge van de internationale klimaattop die georganiseerd wordt in het Marokkaanse Marrakesh. De oproep is ook gericht aan de Amerikaanse parlementsleden.

"Het uitblijven van de uitbouw van een koolstofarme economie brengt de Amerikaanse welvaart in gevaar. Maar met de juiste acties zullen jobs gecreëerd worden en zal de Amerikaanse competitiviteit verstevigen", zo vermeldt de open brief. "We vragen om investeringen voor een koolstofarme economie in de VS en in het buitenland te ondersteunen, om meer klaarheid te verschaffen aan de mensen die financiële beslissingen namen en om het vertrouwen van de investeerders in de wereld te versterken."

Bijna tweehonderd landen waren in december 2015 in Parijs overeengekomen om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen verder te beperken, om zo de gemiddelde stijging van de temperatuur ten opzichte van het pre-industriële tijdperk tot minder dan twee graden Celsius te beperken. Momenteel worden die afspraken op de klimaatconferentie van Marrakesh verder uitgewerkt. De verkiezingsoverwinning van Donald Trump, die tijdens zijn campagne duidelijk heeft gemaakt dat hij de gemaakte klimaatafspraken niet wil nakomen, leidt evenwel tot grote onzekerheid op de klimaattop.

Bron: Belga