Wiskundigen stap dichter bij formule voor de perfecte kop koffie

Wiskunde en koffie gaan hand in hand. Met hypercomplexe wiskundige berekeningen hebben Kevin Moroney en William Lee de processen achterhaald die aan de basis zouden liggen van het maken van filterkoffie. Deze studie brengt ons dichter dan ooit bij de manier om de perfecte kop koffie te brouwen.
door
Lennart
Leestijd 1 min.

Wereldwijd drinken we naar schatting 2 miljard koppen koffie per dag. Daar zitten ongetwijfeld een heel aantal wansmakelijke tussen. Hoe de perfecte kop koffie dan wel smaakt, is uiteraard aan subjectief. De twee bollebozen bieden met hun onderzoek een inzicht in de belangrijkste parameters die de smaak van filterkoffie zouden beïnvloeden. Dit zou kunnen betekenen dat iedereen binnenkort zijn perfecte kop zwart goud zal kunnen fabriceren.

Dat de grootte van de korrel een invloed uitoefent op de bitterheid van de koffie - hoe fijner, hoe bitterder - was al geweten. De wiskundigen hebben deze these in hun onderzoek gekwantificeerd. Zo is er nu geweten hoe fijn de korrels gemalen moeten worden, voor een bepaalde hoeveelheid koffie en een bepaalde mate van bitterheid.

Hier eindigt het voor de twee wetenschappers echter niet. Volgend onderzoek zal zich baseren op het toevoegen van water bij filterkoffie. Naar verluidt zou er een verschil in smaak zijn tussen een forse straal en een douche-achtige variant.