Panama Papers: Belgische antiwitwascel vraagt in Panama informatie op

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische antiwitwascel heeft op basis van de Panama Papers 97 onderzoeken geopend. "Er is uitleg gevraagd aan de Panamese Financial Intelligence Unit", zegt Philippe de Koster, voorzitter van de antiwitwascel. Hij wil ook dat er een Europese Financial Intelligence Unit komt. Dat schrijft het weekblad Knack vandaag. "De fiscus heeft ons zo'n 240 namen meegedeeld", aldus Philippe de Koster van wat officieel de Cel voor Financiële Informatieververwerking heet. "Mijn dienst heeft daarop 97 onderzoeken geopend." De 97 dossiers gaan over personen, rechtspersonen en structuren, zegt de Koster in Knack. "Nu gaan we die 97 dossiers verder analyseren. Daarvoor moet je Panama bevragen. En dat hebben we vorige week dan ook gedaan."

De antiwitwascel stuurde geen rogatoire commissie naar Panama, maar vraagt opheldering over de dossiers aan de Panamese Financial Intelligence Unit. "Als Panama antwoordt, is het perfect", zegt de Koster. "Antwoordt het niet, dan kunnen we niets anders doen dan wachten, of in internationale fora druk zetten op Panama."

Tot nu toe heeft de antiwitwascel nog geen Panama Papers-dossiers doorgemeld aan het parket. "Dat doen we pas wanneer we over voldoende elementen beschikken. Het is nog te vroeg. Het hangt af van de informatie die we zullen krijgen -of niet krijgen- van Panama."

De Koster pleitte in het Europees parlement nog voor de oprichting van een Europese Financial Intelligence Unit (FIU). Hij bracht ook in herinnering dat Panama lid is van de "Egmont Groep", een samenwerkingsverband van 180 financiële inlichtingendiensten uit de hele wereld. De groep werd in 1995 door België en de VS opgericht in het Brusselse Egmont-paleis. Gezamenlijk doel is de strijd tegen witwassen en tegen de financiering van terrorisme.

Het Europese antifraudeagentschap OLAF is van zijn kant met vier nieuwe onderzoeken gestart naar aanleiding van de Panama Papers. Het Europese expertisecentrum voor grensoverschrijdende misdaad Eurojust faciliteert de samenwerking tussen parketten in EU-lidstaten die het offshore-schandaal onderzoeken.

bron: Belga