NAVO-topman Stoltenberg "zeker" dat Trump Amerikaanse engagementen zal nakomen

door
Belga
Leestijd 2 min.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg is er naar eigen zeggen "zeker" van dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump "alle Amerikaanse engagementen" ten aanzien van de alliantie zal nakomen. Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne in de VS meermaals twijfel gezaaid over zijn gehechtheid aan de NAVO. Trump suggereerde onder meer dat Amerikaanse militaire steun afhankelijk kan worden gemaakt van de defensie-uitgaven van de andere NAVO-landen. Het is de bedoeling dat alle lidstaten (op termijn) 2 procent van hun bnp aan defensie spenderen.

Toch maakt Jens Stoltenberg zich geen zorgen. "President-elect Donald Trump heeft tijdens zijn campagne gezegd dat hij een grote fan is van de NAVO en ik ben er zeker van dat hij een president zal zijn die alle Amerikaanse engagementen ten aanzien van de alliantie zal nakomen", zei de Noor dinsdag in Brussel. Hij woonde er een vergadering van de Europese ministers van Defensie bij.

Dat Trump een pro-NAVO-koers zal varen, heeft er volgens Stoltenberg mee te maken "dat een sterke NAVO belangrijk is voor Europa, maar ook voor de Verenigde Staten". De ruggengraat van de samenwerking in NAVO-verband is artikel 5 van het NAVO-handvest. Dat verplicht alle lidstaten ertoe een aanval op een van hen te beschouwen als een aanval op alle lidstaten samen. Stoltenberg verwijst dikwijls naar het feit dat dit principe nog maar één keer ingeroepen werd: na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Toen kreeg het Amerikaanse leger steun voor haar interventie in Afghanistan.

Stoltenberg is het trouwens "helemaal eens" met Trump dat een verhoging van de nationale defensie-uitgaven belangrijk is. "Dat is de boodschap die Amerikaanse leiders al jaren geven", aldus Stoltenberg. "Het is dan ook een goede zaak dat de Europeanen effectief begonnen zijn met meer te investeren in defensie." In slechts een handvol NAVO-lidstaten bedragen de militaire uitgaven 2 procent van het bbp. België besteedt ongeveer 0,9 procent, defensieminister Steven Vandeput wil tegen 2030 bij 1,3 procent uitkomen.

De 28 Europese ministers van Defensie, waarvan er 22 ook lid zijn van de NAVO, zetten dinsdag overigens het licht op groen voor een verhoging van het budget van het Europees Defensieagentschap. Het gaat om de eerste verhoging in zes jaar.

Binnen de schoot van het Europees Defensieagentschap organiseren de EU-landen een deel van hun militaire samenwerking. Behalve Denemarken, dat over een opt-out beschikt, doen alle lidstaten eraan mee. Maandag schaalden de EU-landen al hun militaire samenwerking op. Ze willen hun beschikbare middelen meer op elkaar afstemmen en beter inzetten, in een poging de EU op het wereldtoneel sterker voor de dag te doen komen.

Bron: Belga