Duitsland verbiedt salafistische organisatie op verdenking van rekrutering terroristen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Duitse salafistische organisatie "Die wahre Religion", vooral bekend omdat ze onder de noemer "Lies!" (Lees!) in heel Duitsland exemplaren van de Koran uitdeelde, is verboden. Dat meldt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas De Maizière deze voormiddag op een persconferentie. Hij heeft het over een belangrijk signaal in de strijd tegen islamterreur. Eerder op de dag viel de Duitse politie binnen in bijna 200 huizen en kantoren die te maken hebben met deze organisatie. De groep gebruikte de promotie van de islam als voorwendsel om "haatboodschappen en samenzweringstheorieën te verspreiden", om zo jihadstrijders te rekruteren, aldus de Maizière. Ze worden er onder meer van verdacht de aanslagen van de groep te verheerlijken. De organisatie is ook van oordeel dat het weigeren van de democratie "een taak is voor de moslims", zei de minister.

"De boodschap die we vandaag sturen is zeggen dat er in Duitsland geen plaats is voor islamisten", zei de Binnenlandminister. "We willen geen terrorisme in Duitsland, wij willen niet dat er propaganda voor terrorisme in Duitsland is of het vanuit Duitsland wordt geëxporteerd."

"Die wahre Religion" wordt ervan verdacht 140 mensen vanuit Duitsland naar Syrië of Irak gestuurd te hebben. Het is nog maar de tweede keer dat de Duitse autoriteiten beslissen tot zo'n verbod. In 2001 werd het Keulense Kalifatsstaat verboden.

Bron: Belga