Omscholing als sleutel tot succes: van bankschroef naar strijkplank

Je bent nooit te oud om te leren, zo luidt het aloude cliché. Bij Familiehulp Vlaanderen scholen zich jaarlijks honderden mensen om naar een beroep als zorgkundige en verzorgende. Zo ook de 61-jarige Johan (foto boven), die na een carrière in de schrijnwerkerij nu zijn boterham verdient als thuisverzorger.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Caterpillar, ING, Douwe Egberts: het zijn slechts enkele ondernemingen die zich de afgelopen maanden genoodzaakt zagen om te snoeien in hun personeelsbestand. Ook Johan werd zo'n tien jaar geleden van de ene op de andere dag werkloos: "Toen ik 49 was, werd een deel van het schrijnwerkersbedrijf waar ik al twintig jaar werkte, overgeheveld naar Tunesië. Ik speelde eigenlijk al langer met het idee om in de zorgsector aan de slag te gaan, maar ik durfde de stap nooit te zetten. Dat ontslag was moeilijk, maar ik heb het ook bekeken als een kans om iets helemaal anders te gaan doen."

Strijken voor gevorderden

Johan volgde een voltijdse opleiding van één jaar alvorens aan de slag te gaan als verzorgende. "Opnieuw achter de schoolbanken zitten was niet evident. Ik twijfelde in het begin zelfs of ik de juiste keuze had gemaakt, maar na twee weken had ik de smaak te pakken. We kregen zowel theorie- als praktijklessen, waarin we onder meer leerden koken, lichamelijke zorg toedienen en strijken. Vooral met dat laatste had ik het moeilijk, want dat had ik nog nooit gedaan", lacht hij.

Foto Familiehulp / B. Dewaele

Het aantal omscholers dat de cursus van Familiehulp en de VDAB volgt, neemt jaarlijks toe. Zo studeerden in 2015 bijna 350 zorgkundigen en verzorgenden af. "Er zijn steeds meer mensen uit zeer uiteenlopende sectoren die hun weg naar de zorg vinden", zegt Ann Demeulemeester, algemeen directeur van Familiehulp. "Meer dan 95% van de cursisten die bij ons afstuderen vindt heel vlot werk in de thuiszorgsector of de residentiële sector. De opleiding leidt dus wel degelijk tot een job."

Ondertussen is Johan al meer dan tien jaar een graag geziene verzorgende. "Ik ga dagelijks bij een vijftal mensen langs. Mijn cliënteel bestaat vooral uit ouderen, maar ook mensen met een handicap en maatschappelijk kwetsbare gezinnen kunnen wat extra hulp goed gebruiken. Mijn takenpakket is zeer divers: van mensen verzorgen tot koken en samen naar de winkel gaan", legt hij uit.

Naast de afwisseling, is ook het thuisaspect een belangrijk element van zijn werk als verzorgende. "Ik had de mogelijkheid om in een woonzorgcentrum aan de slag te gaan, maar dit is echt mijn ding. Het is leuk om bij mensen thuis te komen. Het schept een bijzondere band en zo kan je ze beter helpen, vind ik."

De 91-jarige Roger ziet Johan graag komen: "Overdag zit ik thuis vaak alleen. Als Johan komt, heb ik wat gezelschap en iemand om een praatje mee te slaan. Ik zou hem niet meer kunnen missen."

Volledig nieuwe carrière opbouwen

Hoewel het beroep van schrijnwerker en verzorgende ogenschijnlijk mijlenver uit elkaar ligt, ziet Johan ook parallellen tussen zijn oude en nieuwe carrière. "Vroeger kwam ik bij de mensen thuis om keukens of kasten te plaatsen, nu om ze te verzorgen. Mijn doel is om hen tevreden te stellen en het geeft veel voldoening als dat lukt. Langs de andere kant is het natuurlijk ook iets helemaal anders. Maar ik ben nog altijd blij dat ik de stap gezet heb. Eerlijk gezegd doe ik nu liever dan wat ik vroeger deed."

Johan benadrukt dat het niet gedaan is wanneer je als 45-plusser je baan verliest. "Omscholing biedt de kans om een volledig nieuwe carrière op te bouwen en je leven zin te blijven geven. Dat moeten mensen inzien", besluit hij.

Over de auteur:

Foto Belgodyssee

Cisse Michiels is 22 jaar en woont in Leuven. Hij is afgestudeerd als historicus en volgt nu de opleiding tot Master in de Journalistiek aan de Vrije Universiteit Brussel.

Belgodyssee, een initiatief van VRT en RTBF, in partnerschap met het Prins Filipfonds, Metro en L'Avenir, bevordert de samenwerking tussen jonge journalisten in spe uit de verschillende gemeenschappen van ons land. Heel concreet werken de jongeren in tweetalige duo's. Tijdens deze editie gaan ze op zoek naar de nieuwe vormen van leren. Cisse Michiels trok naar Familiehulp Vlaanderen en belicht het succes van omscholing.